Catalaanse separatisten willen president kiezen die mogelijk weer cel in moet

Print
Catalaanse separatisten willen president kiezen die mogelijk weer cel in moet

Vrijdag zou de bevoegde rechtbank oordelen of de 51-jarige Turull opnieuw de gevangenis in moet. Foto: REUTERS

De separatistische partijen in Catalonië willen donderdag in een met spoed bijeengeroepen parlementszitting een nieuwe regionale president verkiezen. De zitting begint om 17 uur, zegt het parlement in Barcelona woensdagavond via Twitter. De separatisten willen het gerecht te snel af zijn en de voormalige Catalaanse regeringswoordvoerder Jordi Turull benoemen, voor die mogelijk de gevangenis in moet.

Vrijdag zou de bevoegde rechtbank oordelen of de 51-jarige Turull opnieuw de gevangenis in moet. Als hij eerder verkozen wordt, kan hij parlementaire immuniteit genieten en zo zijn straf ontlopen.

Turull zat in de herfst in voorlopige hechtenis, vanwege zijn betrokkenheid bij het verboden onafhankelijkheidsreferendum. Na een maand kwam hij op vrije voeten. Turull werd, samen met andere Catalaanse politici, beschuldigd van rebellie.

De drie separatistische lijsten, JuntsPerCat, ERC en CUP, die bij de verkiezingen in december een nieuwe meerderheid wisten te behalen, proberen al maanden een nieuwe regiopresident aan te duiden. Veel kandidaten zitten echter gevangen of zijn naar het buitenland gevlucht.