Belgen riskeren zware straffen voor verkoop cannabisolie

Print
Belgen riskeren zware straffen voor verkoop cannabisolie

Foto: ISOPIX

Er is in ons land al maanden een piramideverkoop aan de gang met illegale cannabisolie. Een Amerikaans bedrijf prijst zijn producten aan als dé oplossing voor patiënten die zwaar ziek zijn en lijden aan onder meer migraine of ALS. Vertegenwoordigers rekruteren verkopers met beloftes over waanzinnige winsten. Dat bericht Het Laatste Nieuws maandag.

Belgen riskeren zware straffen voor verkoop cannabisolie
Enkele van de producten die het bedrijf aanbiedt op zijn website. Foto: Kannaway

Het Amerikaanse bedrijf Kannaway verkoopt in de Verenigde Staten al jaren gezondheidsproducten op basis van cannabisolie. Al ruim een half jaar probeert het ook in ons land mensen warm te maken voor een carrière als verkoper van de producten. Sinds januari worden in Antwerpen zelfs evenementen georganiseerd, zo was er zondag een in Schoten.

Alleen is cannabisolie in ons land illegaal. Zowel het geneesmiddelenagentschap FAGG als het voedselagentschap FAVV bevestigen dat het verboden is om cannabisolie te verkopen.

De vertegenwoordigers van Kannaway maken gebruik van de verwarring rond de term ‘cannabisolie’. Er zijn namelijk twee manieren om olie uit cannabisplanten te halen, afhankelijk van de gekozen werkzame stof: cannabidiol (CBD) – de stof die Kannaway gebruikt – of tetrahydrocannabinol (THC) – wat van cannabis een roesmiddel maakt. Beide zijn in ons land illegaal, hoewel het Amerikaanse bedrijf erop hamert dat CBD “wél een onschuldige stof” is.

Bij het FAVV kregen ze in november al een eerste melding over Kannaway. “We zijn de zaak nog altijd aan het onderzoeken”, luidt het. Tientallen Belgen zouden al toegehapt hebben om het product te verkopen, maar ze riskeren daarbij boetes en mogelijk zelfs een celstraf.