© wds

28-jarige Canadees slaagt erin Filip en Mathilde te ontmoeten

De vierde dag van het staatsbezoek aan Canada heeft de koning en koning naar Toronto gebracht, de economische hoofdstad van het land. Tijdens het bezoek aan het overheidsgebouw ontmoetten koning Filip en koningin Mathilde de 28-jarige Dylan Atack. Hij heeft van handtekeningen van en ontmoetingen en foto’s met royals, staatshoofden en andere beroemdheden zijn hobby gemaakt.

Na een vlucht van een klein uur vanuit de besneeuwde hoofdstad Montreal arriveerden het vorstenpaar en de stoet van een 200-tal ministers, functionarissen, zakenmensen, toplui uit het hoger onderwijs en journalisten in Toronto. Koning Filip en koningin Mathilde kregen er eerst de officiële plichtsplegingen voor de kiezen bij de overheden van de provincie Ontario.

In het statige overheidsgebouw passeerden luitenant-generaal Elizabeth Dowdeswell (de vertegenwoordigster van de Britse queen in Ontario), premier Kathleen Wynne en parlementsvoorzitter Dave Levac de revue voor een korte ontmoeting.

Praatje met Dylan

Het officiële programma kreeg met de 28-jarige Dylan een verrassend einde. Hij had onder meer de Canadese ambassade aangeschreven om het koningspaar te kunnen ontmoeten. De wens belandde zo onder meer op het paleis en uiteindelijk werd in het overheidsgebouw de ontmoeting mogelijk gemaakt, legden hij en zijn moeder uit aan de journalisten. De jongeman overhandigde met zijn moeder een ruiker bloemen en maakte een kort praatje met het koningspaar.

De foto’s komen alvast bij zijn collectie met onder meer Britse royals, prins Harry incluis, en Canadese premiers. Een ontmoeting met de voormalige Amerikaanse president Barack Obama is zijn droom.

Na de passage bij de provincieoverheden snijdt de koning een economisch programma aan. Met het CETA-vrijhandelsakkoord willen de aanwezige bedrijven immers de handel met het uitgestrekte Canada opdrijven. Koningin Mathilde zal in de namiddag ook het kinderziekenhuis SickKids bezoeken. ‘s Avonds brengt het regeringsvliegtuig de hele delegatie naar Montréal. Zaterdag vliegt het gezelschap huiswaarts.

Meer over Koning Filip