Albanezen met 1.500 wietplanten in Sint-Truiden riskeren tot 30 maanden cel

Print
Albanezen met 1.500 wietplanten in Sint-Truiden riskeren tot 30 maanden cel

Foto: Jozef Croughs

Sint-Truiden -

Drie Albanezen riskeren straffen tussen 24 en 30 maanden cel voor de uitbouw van een cannabisplantage met 1.500 planten langs de Luikersteenweg in Sint-Truiden.

De politie viel er op 27 oktober 2017 binnen nadat ze info ontvangen hadden dat er iets niet pluis was. Daarnaast bleek uit een meeting van Infrax dat het stroomverbruik er uitzonderlijk hoog was.

In de boerderij troffen de speurders 1.577 planten in hetzelfde groeistadium aan. Een twintigtal vuilniszakken met restanten en lege bussen voeding toonden aan dat er al een eerdere oogst plaatsgevonden had.

Twee Albanezen van 39 en 35 jaar waren in de plantage aanwezig en werden in de boeien geslagen. Van een derde verdachte is DNA en zijn paspoort aangetroffen, maar de man is tot op vandaag nog niet gevat. De twee andere betichten verklaarden nog niet lang in België te zijn. Elk waren ze op zoek naar werk, maar ze kwamen afzonderlijk iemand op café in Antwerpen en Luik tegen die hen vroeg om de plantage te onderhouden.

Er hangt hen 24 maanden cel boven het hoofd en 30 voor hun landgenoot die verstek gaf. Daarnaast is er ook nog de verbeurdverklaring van een Peugeot gevraagd. De verdediging wees erop dat de twee verdachten al sinds oktober in de gevangenis zitten en over een blanco strafblad beschikken. “Niet moeilijk, want een van hen was nog maar 40 dagen in België,” pareerde de rechter.

Vonnis op 22 maart.