“Vrouwen zijn voorzichtiger achter het stuur dan mannen”

Print
“Vrouwen zijn voorzichtiger achter het stuur dan mannen”

Foto: Shutterstock

Brussel -

“Zeg niet te gauw, ‘t is weer een vrouw.” De slogan en bijhorende sticker van VAB dateert van tientallen jaren geleden maar er huist een grond van waarheid in. Dat moet althans blijken uit een studie van verkeersinstituut Vias, dat het gedrag van mannen en vrouwen achter het stuur vergeleek naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag. Vrouwen zouden veel voorzichtiger zijn achter het stuur.

De studie vergeleek de verschillen op drie domeinen: betrokkenheid bij verkeersongevallen, boetes en veroordelingen, gedrag in het verkeer (alcohol, gordel, snelheid,...)

Wat het aantal ongevallen betreft, zijn vrouwen minder vaak (43 procent) betrokken in vergelijking met mannen. Vias plaatst meteen ook een kanttekening: vrouwen zitten minder vaak achter het stuur dan mannen.

Voorts zijn twee op de drie verkeersboetes voor mannen en is een kwart van de automobilisten die voor een politierechter verschijnt een vrouw.

Positieve alcoholcontroles zijn in 80 procent van de gevallen op het conto van mannen te schrijven. “Het alcoholgebruik bij vrouwen die achter het stuur kruipen, ligt behoorlijk lager dan bij mannen”, klinkt het bij Vias. Het gsm-gebruik achter het stuurt ligt op 3,7 procent bij de mannen en 1,6 procent bij de vrouwen.

“Algemeen gesteld zijn vrouwen verantwoordelijker op de weg en relativeren ze hun fouten minder dan mannen. Vandaar misschien ook dat 90 procent van de automobilisten die deelnemen aan de opleidingen van Vias in het kader van alternatieve straffen, mannen zijn”, zo besluit Vias.