“België neemt deel aan geheime Amerikaanse militaire operatie tegen IS”

Print
“België neemt deel aan geheime Amerikaanse militaire operatie tegen IS”

Foto: AP

De Belgische militairen die deelnemen aan de internationale strijd tegen IS, hebben als taak om informatie te verzamelen om de veiligheid in België te garanderen. Zo reageert minister van Defensie Steven Vandeput donderdag op Radio 1 op het nieuws dat ons land deelneemt aan een geheime Amerikaanse militaire operatie tegen IS.

Volgens VRT NWS neemt ons land deel aan een geheime operatie om buitenlandse IS-strijders op te sporen en te doden in Syrië en Irak. Dat meldt de openbare omroep ‘op basis van verschillende bronnen bij Defensie’. Ons land zou wel alleen geholpen hebben met inlichtingenwerk.

Het zou gaan over operatie ‘Gallant Phoenix’, begonnen in 2015 en bedoeld om zo veel mogelijk informatie te vergaren aan het front. Het hoofdkwartier zit in een Amerikaanse basis in Jordanië. België zou al twee jaar deelnemen “met een paar mensen”.

In een eerste reactie, bij ‘De ochtend’ op Radio 1, bevestigde bevoegd minister Vandeput dat ons land wel degelijk ter plaatse informatie over IS-strijders verzamelt, met als doel de veiligheid in België te garanderen. “Wij stellen alles in het werk voor een betere informatiepositie”, klinkt het. Maar volgens Vandeput is ons land niet betrokken bij het opstellen van een zogenaamde ‘kill list’. “Dat zijn indianenverhalen.”

Wel wijst de minister erop dat het inlichtingenwerk ‘open source-onderzoek’ op het internet en sociale media is. Als er een dreiging ontdekt wordt, wordt die gedeeld. Maar “ik weet als minister van Defensie niet hoe andere landen omgaan met die informatie”.

De minister wees er ook nog op dat de onderzoekscommissie naar de aanslagen de zwakke inlichtingenpositie van ons land als één van de pijnpunten naar voren schoof.