ING-topman krijgt 50 procent opslag, politiek en vakbonden boos: “Ouderwets graaien”

Print
ING-topman krijgt 50 procent opslag, politiek en vakbonden boos: “Ouderwets graaien”

Ralph Hamers. Foto: REUTERS

ING gaat het salaris van CEO Ralph Hamers dit jaar met ruim 50 procent verhogen tot ruim 3 miljoen euro. Volgens de raad van bestuur verdient de topman veel te weinig ten opzichte van zijn collega’s bij Europese ondernemingen van dezelfde omvang, zoals Volkswagen en Ahold Delhaize. De opslag zorgt voor heel wat kritiek, onder meer van de Nederlandse minister van Financiën.

De bestuurders van de bank worstelen al jaren met de niet-marktconforme beloning van de CEO, zegt ING-voorzitter Jeroen Van der Veer in de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad. “We hebben het telkens uitgesteld, maar nu besloten een grote stap te maken”, aldus Van der Veer, die niet wil zeggen of Hamers om de loonsverhoging heeft gevraagd.

De manier waarop ING het salaris van zijn topman gaat verhogen is vrij uniek. Vanaf 2018 krijgt hij er jaarlijks extra aandelen bij ter hoogte van 50 procent van zijn vast salaris van 1,75 miljoen euro. Omdat er aan die uitkering geen prestatiedoelen zijn gekoppeld, valt deze niet onder de bonusrestricties van 20 procent die in Nederland gelden voor financiële instellingen.

Kritiek

Politiek Nederland is boos om de plannen. Zo noemde minister van Financiën Wopke Hoekstra de salarisverhoging voor de topman van ING buitensporig. Die stap helpt op geen enkele manier om het broze vertrouwen in de sector te herstellen, zo laat hij weten. Hij heeft meteen contact laten opnemen met de bank.

ING mag de opslag voor Hamers ook gaan uitleggen in het Nederlands parlement. De Tweede Kamer roept de top van het bedrijf op het matje. President-commissaris Jeroen van der Veer moet op een hoorzitting tekst en uitleg komen geven. Ook de vakbond is er niet over te spreken. “Ouderwets graaien”, vindt vakbond CNV.

Niet alleen in Nederland, ook in België worden vragen gesteld bij de opslag. “’Ethiek’ aan de top bij ING, dat heel veel werknemers voor hun diensten bedankte. Ook in België”, tweet bediendebond LBC-NVK, verwijzend naar de herstructurering die de bank vorig jaar doorvoerde.