Thierry Neuville trekt als WK-leider naar rally van Mexico: “Zware opdracht”

Print
Thierry Neuville trekt als WK-leider naar rally van Mexico: “Zware opdracht”

Foto: Photo News

Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) zakken als leiders af naar de rally van Mexico die in de nacht van donderdag op vrijdag van start gaat. Het wordt uitkijken naar de comeback van negenvoudig wereldkampioen Sébastien Loeb (Citroën C3 WRC), die voor het eerst sinds 2015 opnieuw aan de start van een WK rally staat. De rally van Mexico is de 3e van in totaal 13 rally’s die meetellen voor het WK.

Na de sneeuw en ijzel van de Monte Carlo en de hoge Zweedse sneeuwmuren trekken de WK-teams en -rijders naar het Mexicaanse Leon voor de rally van Mexico. De wedstrijd wordt op grote hoogte gereden op veelal smalle en ruwe bergpaden. Het is de eerste gravelwedstrijd van het seizoen.

De rally van Mexico start met een korte klassementsrit in de straten en tunnels van Guanajuato waarna het richting de onverharde wegen gaat. Op vrijdag worden er 9 ritten gereden en is het uitkijken naar de beruchte El Chocolate rit die in vergelijking met vorig jaar flink ingekort is van 54,90 naar 31,44 km. De rit wordt op een hoogte gereden van 2.737 m, het hoogste punt van het WK rally. De dag wordt afgesloten met twee korte en spectaculaire klassementsritten in Léon. Ook op zaterdag worden er 9 klassementsritten gereden en trotseren de rijders de impressionante El Brinco jump. Op de slotdag worden er nog 3 klassementsritten gereden waaronder de afsluitende powerstage.

Op 4 dagen tijd en 22 klassementsritten krijgen de deelnemers 344,49 competitieve kilometers voor de wielen geschoven. De rally eindigt zondagavond omstreeks 20.30u.

“Leider blijven”

Neuville won vorige maand de rally van Zweden. “Het is leuk om samen met Sébastien Ogier en Sébastien Loeb deel uit te maken van een select clubje dat erin geslaagd is om de rally van Zweden te winnen”, aldus Thierry Neuville.

In Zweden was er veel ophef over het manoeuvre van wereldkampioen Sébastien Ogier (Ford Fiesta WRC) die in de powerstage bewust later van start ging om op die manier minder hinder van de sneeuw op de weg te ondervinden. “Ik denk dat ik in de powerstage sneller kon gaan en ook in die rit hem geklopt zou hebben. Maar het was niet het moment om risico’s te nemen. Misschien moeten wij het in de toekomst, als we ons in een gelijkaardige situatie bevinden, ook wat tactischer aanpakken. Laat ons hopen dat de regels dit seizoen voor iedereen hetzelfde blijven. Het zou immers jammer zijn om nu de regels te veranderen waardoor Ogier de enige rijder zou zijn die ervan heeft kunnen gebruik maken”, zegt Neuville.

Om beter te wennen aan de warme omstandigheden reisden Neuville en zijn corijder Nicolas Gilsoul een beetje vroeger dan gewoonlijk af naar Mexico. De Belg moet in Mexico voor de eerste keer in zijn carrière als eerste wagen de baan op en dus moet Neuville het parcours schoonvegen voor zijn concurrenten. “Ik weet dat ons een zware opdracht te wachten staat maar het zijn de regels, dit hoort bij het WK rally en het is altijd al zo geweest. Dat moeten we aanvaarden. Mijn doel is punten scoren en Mexico verlaten als WK-leider. Na Mexico volgt de rally van Corsica en daar is het een voordeel om als eerste de baan op te mogen”, besluit Neuville.