© Tom Palmaers

Jef Vermassen: “Renaud Hardy is een tijdbom”

“Veel geïnterneerden komen wel vrij en veel te vroeg. Een seriemoordenaar mag je geen kans geven. Bovendien wordt ieder jaar opnieuw bekeken of iemand geïnterneerd moet blijven, in bijzijn van de slachtoffers en nabestaanden. Voor die mensen is dat een foltering”, pleitte Jef Vermassen woensdagmorgen in zijn repliek op het assisenproces over Renaud Hardy in Tongeren.

Maaike Floor

Hij wees de jury erop dat als aangepaste medicatie aanslaat en het gedrag van Hardy verbetert, dat hij dan vrijgelaten moet worden. “Dan zitten we met een tijdbom in de samenleving. Omgekeerd kan iemand die veroordeeld is, toch nog naar de psychiatrie gestuurd worden als dat nodig blijkt. Als zijn situatie verbetert, keert hij terug naar de gevangenis voor de rest van zijn straf.”

Meester Vander Velpen wees erop dat hij Linda Doms 2,5 uur lang heel beheerst en gecontroleerde zo vreselijk toetakelde. “Ik heb het altijd opgenomen voor een menswaardige behandeling van geïnterneerden. Die centra zijn bedoeld voor mensen met een ernstige geestesstoornis, psychoses vaak en waanbeelden. Als Hardy met zijn psychopathie terechtkomt bij geestesgestoorde mensen, zal dat voor hen geen cadeau zijn. Ik durf er niet aan te denken wat er met hen zal gebeuren. Hardy hoort hier niet thuis. Hij hoort thuis in de gevangenis.”