VIDEO. De buit van invallen bij Limburgse Hells Angels: raketlanceerder, drugs en 10.000 euro

Print
Genk / Lanaken - De federale gerechtelijke politie en de lokale politie zijn dinsdagavond binnengevallen in clubhuizen van de motorbende Hells Angels in Limburg. In totaal vonden er 18 huiszoekingen plaats, onder meer in Genk en Rekem (Lanaken). Er werden 12 personen opgepakt. De politie trof ook een groot wapenarsenaal, drugs, kogelvrije vesten met politielogo's en nazi-attributen aan.

In totaal werden er 18 huiszoekingen verricht. Die vonden plaats in Tongeren, Leopoldsburg, Genk, Lanaken, Houthalen-Helchteren, Meeuwen-Gruitrode, Balen, Halen, Kinrooi, Hechtel-Eksel, Diepenbeek, Sint-Truiden, Sevenum (Nederland) en Nuenen (Nederland). Onder andere de clubhuizen van de Hells Angels in Genk en Rekem werden geviseerd. 

Bij de invallen werden 12 personen gearresteerd. Zij zijn allemaal gelinkt aan de Hells Angels (volwaardige leden, prospects en "personen gelinkt aan de bende"). De onderzoeksrechter heeft woensdag 5 mensen aangehouden en 3 in vrijheid gesteld na verhoor.
De vijf aangehouden personen zijn tussen de 37 jaar en 52 jaar oud. Over de 4 andere personen werd nog geen beslissing genomen, laat het federaal parket weten.

Het onderzoek werd opgestart na gewelddadige confrontaties tussen leden en ex-leden van de Hells Angels, begin 2017.

Wapenarsenaal

De speurders namen tijdens de huiszoekingen een groot wapenarsenaal in beslag. Zo is er sprake van een raketlanceerder, steek- en slagwapens, vuurwapens, werpsterren, boksbeugels, tasers, pepperspray en ongeveer 800 patronen munitie. Daarnaast werden ook kogelwerende vesten met politielogo's, nazi- en SS-attributen, geld (ongeveer 10.000 euro) en drugs (3 kilogram speed, 2 blokjes hasj) aangetroffen.

Het parket benadrukt dat er ondanks het wapenarsenaal geen link is met terreurorganisaties.

Grootschalig onderzoek

De invallen kaderen in een grootschalig onderzoek naar motorbendes in Limburg, die volgens Wenke Roggen van het Federaal Parket vooral voor Limburg kiezen omwille van de ligging van de provincie. "In het buitenland worden ze verboden, en dus kiezen deze organisaties voor Limburg", aldus Roggen. "Een gerechtelijke en multidisciplinaire aanpak is vereist. De strijd is een prioriteit voor zowel het Federaal Parket als het Parket van Limburg. We moeten vermijden dat de criminele wereld zich kan nestelen in de legale bovenwereld."

Er lopen onderzoeken naar onder anderen bedreigingen, opzettelijke slagen en verwondingen, prostitutie afpersing, brandstichting en drugshandel. "Er waren in het verleden confrontaties tussen leden en ex-leden van Hells Angels."

Op 4 december werden er in het kader van deze zaak al negen huiszoekingen opgezet in ons land, onder andere in Herk-de-Stad, en in onze buurlanden. In een onderzoek naar synthetische drugs werden daar twee personen opgepakt, onder wie één lid van de Hells Angels. Dat onderzoek werd recent samengevoegd met het dossier dat vandaag werd voorgesteld.

LEES OOK: Twee helikopters ingezet bij actie tegen motorbende

Herbeleef de persconferentie hier: