Alison Van Uytvanck openhartig over pesters en haar geaardheid: “We stoppen het niet meer onder stoelen of banken”

Print
Alison Van Uytvanck openhartig over pesters en haar geaardheid: “We stoppen het niet meer onder stoelen of banken”

Foto: AFP

Alison Van Uytvanck vertelde openhartig aan Sporza over de periode waarin ze gepest werd en kwam voor het eerst uit de kast. “Ik heb een vriendin. We stoppen het niet meer onder stoelen of banken en gaan binnenkort samenwonen”, klinkt het overtuigd. De Belgische won vorige week het WTA-tornooi van Boedapest en staat zo in de top 50.

Van Uytvanck boekte in Boedapest haar derde WTA-zege uit haar carrière. Dankzij die overwinning klom ze op naar de top 50 en bewees ze dat haar keuze om met een nieuwe trainer in zee te gaan de goeie was. Ze liet begin februari via Facebook weten dat ze een punt zette achter de samenwerking tussen Tennis Vlaanderen en coach Alain De Vos.

Met haar nieuwe trainer David Basile gaat het beter. “Ik voelde me niet super in mijn vel en vond dat er te veel geregeld werd voor mij. Ik wou meer zelf in handen nemen en mijn eigen weg gaan. Je kunt niet zeggen dat het niet loont.”

“Ik stap nu zelf af op kleine kindjes en zeg: ‘Geen pesterijen hier!’”

De Belgische werd vroeger op de school gepest, maar bewijst nu dat ze er sterker door is geworden. “Ik heb de pesters bewezen: ik kan het wél en jullie zijn er nooit geraakt. Die zullen mij nu ook wel volgen en dat zal pijn doen bij hen. Maar ze moeten maar eens denken hoeveel pijn ik vroeger heb geleden”, zegt ze.

De pesterijen begonnen op het einde van de lagere school. “Doe het maar als 11-jarige pagadder, voor jezelf opkomen. Dat doe je niet en dus kruip je in een hoekje en scherm je jezelf af. Op den duur was het moeilijk om iets positiefs in jezelf te zien. Maar het heeft mij ook sterk gemaakt. Ik stap nu zelf af op kleine kindjes en zeg: ‘Geen pesterijen hier!’”

"Niemand moet zich verantwoorden waarom hij of zij homo of lesbisch is"

Ook in haar privéleven staat de tennisster momenteel sterk in haar schoenen. Van Uytvanck kwam bij Sporza uit de kast en maakte duidelijk dat ze zich er niet voor schaamt. “Ik ben er gelukkiger van geworden. Binnenkort gaan we samenwonen. We voelen ons supergoed en zijn samen heel gelukkig. Dat willen we aan de buitenwereld tonen. Niemand moet zich verantwoorden waarom hij of zij homo of lesbisch is. Het is geen ziekte. We stoppen het niet meer onder stoelen of banken en worden ook thuis geaccepteerd. Dat geeft ons een goed gevoel”, klinkt ze overtuigd.