© Tom Palmaers

Jef Vermassen over zaak Hardy: “Vreselijkste proces dat ik ooit heb meegemaakt”

Advocaat Jef Vermassen raadde aan het slot van zijn ruim drie uur durende pleidooi de slachtoffers aan Renaud Hardy te vergeten. “Uw leven is veranderd, en het zal nooit meer zijn wat het was”, aldus een geëmotioneerde Vermassen, die actrice Veerle Eyckermans verdedigt in het proces tegen Hardy. “Het zal u nog veel moeite kosten om het te verwerken. Gooi die dader uit uw nek, hij heeft niet het recht om uw leven te beheersen.” Vermassen noemde deze zaak “het vreselijkste proces” dat hij ooit heeft meegemaakt.

In de loop van het proces zag Vermassen de slachtoffers en hun families naar elkaar toe groeien. “Dat is het voordeel van assisen”, pleitte Vermassen. “Leed deel je, en dan is het een troost dat families zo aan elkaar hangen.”

In het laatste deel van zijn pleidooi ging Vermassen ook dieper in op de feiten waarvan zijn cliënte het slachtoffer werd. Na een omstandige uitleg over wat er precies gebeurd is in Eyckermans’ tuin, op 14 februari 2015, besloot Vermassen dat er “geen enkele discussie” is over de poging tot moord van Hardy, en de voorbedachtheid van zijn daden.

De feiten leverden Eyckermans een eerste trauma op. Toen bleek dat Hardy de dader was, “was dat een trauma bovenop een trauma”. “In het onderzoek zei hij herhaaldelijk dat Eyckermans veel geluk heeft gehad, omdat hij haar voor hetzelfde geld had doodgeslagen.”

Eyckermans woonde zelf het pleidooi bij, samen met haar 17-jarige dochter. “Allebei hebben ze te maken met een onveiligheidsgevoel”, aldus Vermassen. “Zo krijg je een ander zicht op de wereld. Ze probeert haar leven weer op de rails te krijgen. Voor de verwerking is het goed dat ze hier zijn.”