Renaud Hardy barst in tranen uit tijdens pleidooi van Jef Vermassen

Voor advocaat Jef Vermassen is het duidelijk dat Renaud Hardy een psychopathische seriemoordenaar is. Het eerste deel van zijn pleidooi wijdde hij aan waarom Hardy volgens hem een psychopaat is. “Er zijn zo weinig vergelijkingspunten met onze denkwereld, hij lijkt wel van een andere planeet”, aldus de advocaat die actrice Veerle Eyckermans bijstaat. “Het is zeer spijtig dat hij niet van een andere planeet komt, want dan zouden we hem kunnen terugsturen.” De enige oplossing, voor Vermassen, is de man opsluiten en de sleutel weggooien.

gjs

De in de Verenigde Staten gebruikelijke term “sociopaat” is voor Vermassen eigenlijk een betere term. “Het gaat over zijn contacten met andere mensen”, pleitte hij. “Hij kan geen echte, diepliggende contacten maken met andere mensen. Hij kan dat niet omdat hij een grote narcist is. Altijd ikke, ikke, ikke.”

Dat narcisme verklaart voor de advocaat ook waarom hij de verkrachting van en moord op Linda Doms gefilmd heeft. “Hij heeft zelf gezegd dat hij zijn wandaden gefilmd heeft met de bedoeling de samenleving te tonen hoe zij een hulpbehoevende gast zoals hij zo ver kunnen krijgen. Zelfmedelijden, dat is typisch voor een narcist. Dat blijkt ook uit de vele rapportbriefjes die hij in de gevangenis stuurde.”

© Photo News

Op dat punt in het pleidooi maakte Hardy misbaar, waarop voorzitter Dirk Thys hem kordaat tot de orde riep. “Ik kan het niet aanhoren. Ik ben doodziek, en ik kom toch naar de zitting”, reageerde de in tranen uitgebarsten Hardy. Na een tussenkomst van Hardy’s eigen advocaat, Frédéric Thiebaut, leek hij weer te kalmeren.

Manipulatie

Vermassen wees op Hardy’s gebrek aan empathie, onder andere in zijn urenlange vrijpartijen met zijn vriendinnen, die hij filmde. “Al na zes minuten vraagt Frieda om te stoppen, maar dat doet hij niet”, aldus Vermassen.

Ook hoe hij mensen manipuleert, toont voor Vermassen Hardy’s psychopatische natuur aan. Dat moet ook blijken uit het feit dat liefde voor hem enkel om seks draait. “Het mag enkel om hem gaan: diepgaande relaties zijn niet mogelijk.”

Vermassen ziet geen schuldbesef bij Hardy. “Het is altijd de fout van een ander”, aldus Vermassen. “Als je niets misdaan hebt, heb je ook geen wroeging.” Daaruit beslaat de advocaat dat Hardy een gevaar is voor altijd. “Sluit hem op en gooi de sleutel weg. Zwijg over therapie, want daar leren ze net uit om te manipuleren. Het zijn mensen die zo anders zijn, waar geen remedie tegen is.”

Verslaafd

Na de toelichting over de psychopathische persoonlijkheidskenmerken sneed Vermassen het hoofdstuk van de seriemoordenaar aan en weerspiegelde dat op Renaud Hardy. “Hardy is verslaafd aan seks, drugs en macht, maar ook aan doden”, zei Vermassen, die Hardy voor negentig procent tot de categorie van de georganiseerde seriemoordenaar toerekende. Volgens Hardy trok hij op moordtocht omdat zijn frietketel dreigde over te koken en op ontploffen stond. Dat aspect heeft hij van de ongeorganiseerde seriemoordenaar.

“Zijn sociale vaardigheden stellen hem in staat om slachtoffers eerst mondeling te benaderen en dan fysiek. Hij heeft een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Hij filmt de moord op Linda. Typisch voor het georganiseerde type: hij pakt zijn materiaal doelbewust mee. Bij Walschaerts een hamer, schroevendraaier en handschoenen. Als het uit de hand liep, moest hij geen vingerafdrukken achterlaten. Hij droeg een hoofdlamp want hij had zijn twee handen nodig om te slaan. Bij Doms had hij een drone bij, stofmasker, een sjaaltje. Een pepermolen. Wie pakt dat mee als hij gaat moorden? Bij de dokteres had hij een schroevendraaier bij om de vijverpomp te saboteren”, pleitte Vermassen.

In zijn pleidooi drukte Vermassen de wens uit om door de politie in Europa een centrale computer te laten installeren, waar alle onopgeloste moorden in gestoken worden. “Die computer is slimmer dan een mens en kan bijvoorbeeld tien moorden oplijsten, die veel gelijkenissen vertonen,” aldus Vermassen.

Meer over Renaud Hardy