Brits rapport: Wiggins gebruikte bewust doping om Tour te winnen

Print
Brits rapport: Wiggins gebruikte bewust doping om Tour te winnen

Foto: AP

Het langverwachte rapport van het departement Digital, Cultuur, Media en Sport laat geen spaander heel van Team Sky. Volgens de rapporteurs heeft Team Sky in 2012 bewust prestatiebevorderende producten aangewend om Bradley Wiggins de Tour te doen winnen. Dat staat te lezen in The Guardian.

Volgens het bewuste rapport heeft Team Sky opzettelijk de antidopingwetgeving misbruikt. Via de zogenaamde TUE’s (een toelating om verboden producten te gebruiken voor medische doeleinden, red) kregen renners toelating om bepaalde dopingproducten te gebruiken onder het mom van blessurebehandeling. Onder meer later Tourwinnaar Bradley Wiggins beschikte in 2011 reeds over zulke TUE’s waardoor hij zichzelf op legale wijze verboden corticosteroiden kon toedienen

Het rapport, opgesteld door Britse parlementsleden, wijst vooral naar teammanager Sir Dave Brailsford als de grote verantwoordelijke. Hij heeft de zuivere wielersport verlaten om zijn honger naar zeges te stillen, dixit het rapport.

Het rapport is genadeloos voor Team Sky. Het gekende verhaal van het verdachte pakket dat Bradley Wiggins geleverd kreeg voor de start van de Dauphiné in 2011, wordt volledig onderuit gehaald. Het pakket bevat niet fluimicil, zoals door Team Sky werd beweerd, maar wel Triamcinolon, een corticosteroide en dus verboden.

‘Vanuit de bewijzen die we hebben ontvangen kunnen we alleen maar concluderen dat Triamcinolone is gebruikt om Bradley Wiggins en misschien nog enkele andere renners te prepareren voor de Ronde van Frankrijk’, staat er letterlijk in het rapport. ‘Het doel van deze behandeling was niet medisch maar louter bedoeld om de capaciteiten van de renner te verhogen. Het gebruik van een TUE voor de Tour van 2012 betekent ook dat hij baat heeft gehad van het product tijdens de Tour. Dit is geen inbreuk op de antidopingwetgeving maar hiermee passeert Team Sky wel de ethische lijn die het voor zichzelf had getrokken. Wij geloven, in tegenspraak tot de getuigenis van Dave Brailsford, dat dopingproducten zijn gebruik, binnen de WADA-code, om renners beter te doen presteren en niet voor medische doeleinden.’

Hoe het nu verder moet met Team Sky na dit toch wel vernietigend rapport? De bevindingen van de Britse parlementsleden zullen ongetwijfeld een serieuze impact hebben op de Britse publieke opinie en het is nog maar de vraag of de sponsoren nog bereid zullen zijn het project van de Britse wielerbond verder te ondersteunen. Ook UCI-voorzitter David Lappartient zal de conclusies met heel veel interesse lezen. De komende uren en dagen zullen voor duidelijkheid omtrent de toekomst van Team Sky moeten zorgen.