Oud-journalist Mark Vanlombeek overleden

Print
Oud-journalist Mark Vanlombeek overleden

Oud-sportjournalist Mark Vanlombeek (67) is overleden. Dat meldt VRTNWS. Hij vocht de afgelopen maanden tegen uitgezaaide kanker die moeilijk te opereren was. Onlangs getuigde man nog dat zijn chemo niet wou aanslaan.

Mark Vanlombeek begon in 1969 aan zijn loopbaan in de media, bij de omroep Brabant, de regionale omroep van de VRT. Zijn grote doorbraak kwam er in 1975 toen hij wielercommentator werd bij de BRTN en samen met Mark Uytterhoeven de grote wielerwedstrijden versloeg.

Op het einde van zijn carrière maakte hij nog de overstap naar VTM. Van 1990 tot 2000 was hij daar de perswoordvoerder.

Na zijn professionele carrière bleef Mark Vanlombeek geregeld in de media. Zo was er eerst zijn theatershow ‘Van onze reporter ter plaatse’, waarin Vanlombeek met anekdotes terugblikte op zijn rijke carrière.

Gevoel voor nuance

Oud-sportjournalist en -directeur van het Centrum Ronde Van Vlaanderen Rik Vanwalleghem heeft vaak samengewerkt met Mark Vanlombeek. “In de jaren tachtig - de jaren van Hinault, Fignon en Lemont -hebben we heel vaak samen de Ronde gedaan. Ik voor Het Nieuwsblad. Mark voor de VRT. Mark onderscheidde zich door zijn fenomenale encyclopedische kennis over de koers. Hij wist vaak jaren later nog perfect te vertellen wie er wanneer in welke ontsnapping zat en wanneer die moest lossen.”

“Maar Mark was ook een zeer genuanceerd commentator. Hij liet zich niet meeslepen door de vedettenstatus van sommige wielerkampioenen. Net zoals hij nuchter bleef bij de dopingverhalen. Ik denk dat dat gevoel voor nuance ideaal was om nadien VTM-woordvoerder te worden.”

Maar bovenal zal Rik Vanwalleghem zijn ex-collega herinneren als een begenadigd verteller. “Mark was niet alleen een schatkamer aan anekdotes. Hij had ook nog een perfect gevoel voor pointes. Als Mark begon te vertellen, luisterde je.”

Uitvinder van de co-commentaar

Ook auteur Manu Adriaens bevestigt dat Mark Vanlombeek een begenadigd verteller was. “Maar hij schatte zichzelf als schrijver lager in en daarom riep hij mij erbij voor zijn memoiresboek Goeiemiddag, beste sportliefhebbers”.

In dat boek gaat het onder andere over het co-commentaarschap, dat Mark Vanlombeek in de tourverslaggeving introduceerde. “Voordien had je de school van Fred De Bruyne, die in zijn eentje een hele rit volpraatte. Mark Vanlombeek, haalde er een gewezen wielrenner als co-commentator bij. Voor de vlakke ritten in de eerste week was dat Eddy Planckaert, in de bergen waren dat Lucien Van Impe en Johan De Muynck.”

Mark Uytterhoeven

Op Sporza haalt Marc Uytterhoeven herinneringen op aan Mark Vanlombeek: ““Ik bewaar alleen maar heel goeie herinneringen aan Mark. We hebben 2 volledige Rondes van Frankrijk samen gedaan. Dat zijn er niet veel, maar het waren wel 2 zeer intense. Het was de Tour van 1989 met de 8 seconden van LeMond en Fignon en die van 1990”, zegt Mark Uytterhoeven. “Mark was de gevestigde waarde, ik het pummeltje. Mark gunde me alles en omgekeerd. Hij zei dat we een systeem moesten ontwerpen om het commentaar beter te maken en niks aan het toeval mochten overlaten. We bereidden ons altijd heel goed voor.”

Veertig jaar oude belofte

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen werd Mark Vanlombeek in Zaventem verkozen als CD&V-raadslid. “Ik heb Mark Van Lombeek bij de politiek gehaald”, zegt Eric Van Rompuy, CD&V-volksvertegenwoordiger en gewezen schepen van Zaventem.

“Toen we hier in de regio 40 jaar geleden de Jong-CVP startten, ben ik bij Mark langsgeweest. Ik wist dat hij politiek geïnteresseerd was en ik wilde hem erbij. Maar Mark vertelde me direct dat hij liever voor een carrière als sportjournalist ging. Toen hij die mooie carrière had afgesloten en ook het VTM-hoofdstuk , ben ik hem opnieuw gaan vragen. Dat was voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Toen zei Mark wel ja. Hij was meteen verkozen en nam zijn taak als gemeenteraadslid ernstig. Tot Kerstmis kwam hij correct naar elke gemeenteraad. Zijn focus was sportinfrastructuur en de werking van ons nieuw cultureel centrum en zijn dorp Sterrebeek.”