The Shape of Water grote winnaar van de Oscars

Print

‘The Shape of Water’ van Guillermo del Toro wint de Oscar voor beste film. Foto: REUTERS

Vannacht zijn de 90ste Academy Awards, beter bekend als de Oscars, uitgereikt in Hollywood. Na een kleurrijke parade op de rode loper, volgde een show doorspekt van subtiel en minder subtiel activisme. De grote winnaar werd ‘The Shape of Water’, dat onder meer bekroond werd als beste film.

Wat meteen opviel in vergelijking met de Golden Globes, Grammy’s, Bafta’s en Brit Awards: er is geen dresscode. Dit keer geen stroom van zwarte jurken of witte rozen op de rode loper, maar een kleurrijke variatie aan stijl. Met hier en daar wel een speldje van Time’s Up, de beweging tegen seksueel misbruik.

Terwijl op de rode loper een subtiel protest gevoerd werd tegen grensoverschrijdend gedrag, stond ernaast een controversiële interviewer die zélf beschuldigd is van seksueel misbruik. Ryan Seacrest was er aanwezig voor E!, maar verschillende genodigden weigerden zijn vragen te beantwoorden.

Zelfde duo, zelfde blunder?

Bij de uitreiking van de prijzen straks is het niet alleen uitkijken naar wie welk beeldje mee naar huis mag nemen, maar ook of alles vlot en foutloos verloopt. Het duo dat vorig jaar berucht werd door de verkeerde film als winnaar uit te roepen, krijgt namelijk een herkansing: Warren Beatty en Faye Dunaway mogen opnieuw de Oscar voor Beste Film aankondigen.

Presentator Jimmy Kimmel verwees daar bij het begin van de show al meteen naar: “Als je naam wordt afgeroepen, sta dan niet meteen recht. Geef ons een minuutje.” Tussen luchtige grapjes en steken naar de beroemdheden door, gebruikte Kimmel het podium ook als een platform om seksueel misbruik en ongelijkheid aan te klagen. Hij moedigde iedereen die op het podium zou komen en een speech mag geven meteen aan om eventueel hetzelfde het doen. Of de kinderen te zeggen te gaan slapen. Maar wie de kortste speech zou geven, wint een jetski.

The Shape of Water grote winnaar van de Oscars
Foto: AFP

De eerste prijs van de avond ging naar Sam Rockwell, als beste acteur in een bijrol in ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’. Hij wilde naar eigen zeggen graag de jetski en hield zijn bedankingen op 1 minuut en 29 seconden.

The Shape of Water grote winnaar van de Oscars
Foto: REUTERS

De volgende Oscar, die voor beste haar een make-up, ging naar het team achter ‘The Darkest Hour’, die voor beste kostuumontwerp naar Mark Bridges voor ‘Phantom Thread’.

Beste documentaire werd ‘Icarus’ over doping en corruptie in Rusland. De prijs werd opgedragen aan de klokkenluider die sinds zijn medewerking aan de film nog steeds ondergedoken leeft. “De waarheid vertellen is belangrijker dan ooit in een tijd als deze.”

De Oscar voor beste geluidmontage ging naar ‘Dunkirk’, net als die voor beste soundmixing. ‘The Shape of Water’ won de prijs voor beste productiedesign en setdecoratie. De bedankingen daarvoor werden snel afgerateld. Maar het was volgens de presentator nog niet kort genoeg: omdat volgens Kimmel sommigen de uitdaging niet serieus namen, voegde hij nog een trip naar Lake Havasu toe aan de prijzenpot.

Beste anderstalige film werd ‘A Fantastic Woman’, een Chileense prent over een transvrouw.

De Oscar voor beste actrice in een bijrol ging naar Allison Janney in ‘I, Tonya’. “Ik deed het helemaal alleen”, grapte zij, waarna ze toch een rist mensen bedankte.

The Shape of Water grote winnaar van de Oscars
Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

Drie acteurs van Star Wars, én robotje R2D2, kwamen de beste geanimeerde kortfilm aankondigen – “Zeg niet La La Land, zeg niet La La Land”: ‘Dear Basketball’ van Glen Keane en voormalig professioneel basketbalspeler Kobe Bryant – die een controversiële winnaar is want hij wordt beschuldigd van verkrachting.

‘Coco’ mag zich de beste geanimeerde langspeelfilm noemen, “met dank aan Mexico!”

De beste visuele effecten waren volgens de Academy in ‘Blade Runner 2049’ te zien, de beste montage in ‘Dunkirk’, dat zo al drie Oscars in technische categorieën binnenhaalt.

Na alle bedankingen van partners en collega’s vond Jimmy Kimmel het tijd om de mensen die naar de films gaan kijken te bedanken. Dus nam hij een groep filmsterren mee naar de cinema aan de overkant van de straat, om nietsvermoedende kijkers te verrassen met snacks, waaronder hotdogs uit een hotdog-kanon.

Beste korte documentaire werd ‘Heaven Is a Traffic Jam on the 405’, beste kortfilm ‘The Silent Child’. De speech voor die kortfilm werd, zoals beloofd aan de zesjarige hoofdrolspeelster, ook in gebarentaal uitgedrukt.

Tijdens de hele show verwerkten presentatoren en winnaars al korte politieke en activistische boodschappen in hun speeches, waarin ze het bijvoorbeeld opnamen voor Time’s Up of de Dreamers, er was al een politiek geïnspireerde rap van Common in ‘Stand Up for Something’, en nu wordt het echt uitgebreid met een compilatievideo waarin enkele prominenten uit de filmwereld diversiteit promoten.

Na dat intermezzo werd de prijs voor beste scenario gebaseerd op een boek uitgereikt. Die ging naar ‘Call Me By Your Name’. ‘Get Out’ werd bekroond als beste originele scenario.

De Oscar voor beste cinematografie is voor ‘Blade Runner 2049’. Zo krijgt Roger Deakins na 14 nominaties eindelijk zijn eerste Oscar.

De beste originele filmmuziek is te horen in ‘The Shape of Water’, van de hand van Alexandre Desplat, het beste originele lied in ‘Coco’: ‘Remember Me’.

De Oscar voor beste regisseur ging naar Guillermo del Toro voor ‘The Shape of Water’, dat zo aan prijs nummer drie zit.

The Shape of Water grote winnaar van de Oscars
Foto: AFP

De beste acteur in een hoofdrol volgens de Academy is Gary Oldman in ‘The Darkest Hour’.

De Oscar voor beste actrice in een hoofdrol was voor Frances McDormand in ‘Three Billboards outside Ebbing, Missouri’. McDormand, die uitzinnig leek, vroeg alle vrouwelijke genomineerden in de zaal om recht te staan.

En dan de Oscar der Oscars: beste film. Gepresenteerd door Warren Beatty en Faye Dunaway, die ‘The Shape of Water’ afriepen en niet gecorrigeerd werden. ‘The Shape of Water’ neemt dus echt vier Oscars mee naar huis en mag zich de grote winnaar noemen.

Bekijk hier onze volledige tv-gids