Wellens (rechts) raakt niet meer voorbij Démare (tweede van links) © BELGA

Wellens nipt geklopt door Démare: “Te lang gewacht om mijn sprint in te zetten”

Niet Tim Wellens, maar Arnaud Démare was aan het feest na afloop van de openingsrit in Parijs-Nice. “Ik had mijn sprint iets vroeger moeten aanzetten”, aldus de Truiense kopman van Lotto Soudal.

fivr, belga

Wellens had de finish verkend op zaterdag en wist toen al dat Démare een stevige klant zou worden op de hellende finish. Zo bleek dus ook zondag. “Het was een hectische finale”, legde de Limburger uit, “maar de ploeg deed zijn werk en mijn ploegmaten hielden me goed vooraan. De sprint zelf was wel wat raar omdat Vuillermoz toch echt wel ver mocht rijden. Niemand zette aan en ik dacht dat hij het zou halen, maar hij viel helemaal stil.”

Wellens zat goed geplaatst in die sprint. “Het was geen typische Wellens-aankomst, maar ook niet voor de sprinters, dus het was een beetje vreemd. “Toen er werd aangezet, had ik een goed gevoel. Ik zat in het wiel van Démare, maar ik wacht gewoon te lang, ik kom nog wel terug, maar te laat. Ik win niet, maar ik doe ook geen slechte zaak. Het klassement? Zoals ik al zei: dat bekijk ik dag per dag.”

Arnaud Démare wint spannende spurt in Parijs-Nice, twee Limburgers in top-10

© Photo News

Arnaud Démare heeft na een millimeterspurt de eerste rit in Parijs-Nice gewonnen. De Franse kampioen was in de laatste meters in een stevig duel verzeild geraakt met de Spanjaard Izaguirre, maar na een fotofinish bleek Démare met enkele millimeters als eerste over de streep te komen. Tim Wellens plaatste zijn ultieme jump net te laat en werd vierde. Démare mag ook de eerste gele leiderstrui aantrekken.

Niet de spurters, maar de punchers kregen in de eerste korte rit van amper 135 kilometer een uitgelezen kans om ritwinst en de eerste gele leiderstrui te grijpen. De laatste twee kilometer liepen op de Côte de Meudon stevig omhoog met stijgingspercentages tussen 6 en 12 procent. Spek naar de bek van mannen als Matteo Trentin, Julian Alaphilippe of Alexis Vuillermoz. Of van de Belgen? Ook Limburgers Dylan Teuns en Tim Wellens konden de arrivée wel pruimen. “Ik ga zeker iets proberen”, klonk het bij de eerste voor de start.

Belgisch kleurde de etappe sowieso al nog voor de renners Meudon in het vizier kregen met Jurgen Roelandts die voor het lange offensief koos. Onze landgenoot bij BMC kreeg met Pierre Rolland en Pierre-Luc Périchon twee Fransen mee in zijn zog. Het trio pakte mooie publiciteit voor hun ploegsponsors, maar meer zou er niet inzitten. Onder de regenwolken rook ook Frans kampioen Arnaud Démare zijn kans op succes en zijn ploegmaten lieten de koplopers nooit verder uitlopen dan drie minuten. Op veertien kilometer van het einde was hun verhaal ten einde.

Opgave Van Garderen

De eerste rit is altijd een stressvolle bedoening en niet zelden eist die nervositeit ook slachtoffers. Tejay Van Garderen, ploegmaat van Teuns bij BMC, was de pechvogel van de openingsrit en moest opgeven na een valpartij.

In aanloop naar de slothelling steeg het stressniveau met enkele gradaties en ook dat leidde tot een valpartij, zonder veel erg. FDJ bracht Démare in een zetel naar de voet van de Côte de Meudon, maar het was Alexis Vuillermoz die als eerste de spreekwoordelijke knuppel in het hoenderhok gooide. De Fransman van AG2R-La Mondiale sloeg meteen een mooi gat, maar op de kasseitjes kraakte hij en in de laatste honderd meters ging het peloton nog over hem.

Daarna werd het spurt van de stervende zwanen met in de hoofdrol Arnaud Démare en Gorka Izaguirre. De twee streden tot op de streep voor de overwinning, maar het was pas na een finishfoto dat duidelijk werd dat de Franse kampioen met enkele millimeters verschil de overwinning pakte. De snelste spurt kwam eigenlijk van Tim Wellens, maar de Truienaar plaatste zijn eindjump net te laat en opzetten, maar kwam te laat en werd pas vierde.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uitslag:

1. Arnaud Démare

2. Gorka Izaguirre

3. Christophe Laporte

4. Tim Wellens

5. Mike Teunissen

6. Julian Alaphilippe

7. Patrick Konrad +2”

8. Dylan Teuns +2”

9. Matteo Trentin

10. Jon Izaguirre +2”

Stand:

1. Arnaud Démare (Fra/FDJ) de 135 km in 3u07:29 (gem. 43,20 km/u)

2. Gorka Izagirre (Spa/TBM) op 0:04

3. Christophe Laporte (Fra/COF) 0:06

4. Tim Wellens (Bel/LTS) 0:10

5. Mike Teunissen (Ned/SUN) 0:10

6. Julian Alaphilippe (Fra/QST) 0:10

7. Patrick Konrad (Oos/BOH) 0:12

8. Dylan Teuns (Bel/BMC) 0:12

9. Matteo Trentin (Ita/MTS) 0:12

10. Ion Izagirre (Spa/TBM) 0:12

Dylan Teuns: “Finish was zoals verwacht niet lastig genoeg voor mij”

© BELGA

Dylan Teuns werd zondag achtste in de openingsrit van Parijs-Nice. “Ik was goed”, zei de Halenaar na afloop. “Maar deze finish was helaas niet steil genoeg voor mij om het verschil te maken. Met Arnaud Démare wint een sprinter, met goede klimmersbenen. Dat zegt genoeg zeker?”

Teuns had het bij de start al aangekondigd. “Het wordt moeilijk vandaag”, zei hij. “Het is wel een hellende finish, maar net niet steil genoeg.” Dat bleek ook in de wedstrijd zelf. “Het was lastig”, vervolgde de Limburger na de finish. “Daar moet je geen doekjes om winden, maar voor mij niet zwaar genoeg. Na dat steile knikje was het nog iets te veel vlak richting de aankomst. Je mocht die sprint eigenlijk ook niet te vroeg aanzetten, mede ook omdat er tegenwind was, dus dat deed ik ook niet. Ik wilde niet te vroeg gaan, want dan was je een vogel voor de kat. Je zag bij Vuillermoz dat hij volledig geparkeerd stond.”

“Dat Démare wint, is voor mij geen verrassing. Ik zag al in de Ronde van Algarve dat hij goed klom ook. Hij lijkt me klaar voor Milaan-Sanremo.”

Teuns zag zijn kopman Tejay Van Garderen zondag al meteen uitvallen. “Dat verandert de tactiek van de ploeg. Maar we horen vanavond wel hoe we de rest van deze Parijs-Nice aanvatten. Ik heb in de tijdrit in Portugal vertrouwen opgedaan, dus ik moet niet met schrik aan woensdag denken (dag van de tijdrit in Parijs-Nice). We zien wel waar ik sta na afloop. Er wacht zaterdag nog een lastige finish bergop en ik leg mezelf geen druk op.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer