© BELGA

Belgian Tornados pakken medaille op WK indoor met ultieme eindsprint én nationaal record

De Belgian Tornados (Dylan Borlée, Jonathan Borlée, Jonathan Sacoor en Kevin Borlée) hebben zondag in een Belgische recordtijd (3:02.51) een bronzen medaille veroverd op het WK atletiek indoor in Birmingham. Het Belgische 4x400m-team pakt zo een negende internationale medaille in haar twintigste finale. Polen pakte de wereldtitel in een nieuw wereldrecord (3:01.77), voor de Verenigde Staten.

vtvn

Dylan Borlée opende voor België op de derde plaats. De jongste Borlée-broer zag Jonathan die derde plaats verliezen aan Trinidad & Tobago. De Verenigde Staten liepen vooraan intussen ver uit. Ook derde loper Jonathan Sacoor bleef op de vierde plek, waardoor de klus weer maar eens in handen van Kevin Borlée kwam te liggen. Kevin, die in elke van de twintig internationale finales van de Tornados aanwezig was, deed zijn job voortreffelijk en stak aan de meet zijn neus net voor Trinidad & Tobago. Polen veroverde het goud, voor de VS die helemaal instortten. Het is voor België de tweede medaille ooit op een WK indoor, na de zilveren plak van de Tornados in Doha in 2010.

Jonathan Borlée: "Deze keer zijn wij het die het met een honderdste halen"

"We waren niet honderd procent voorbereid voor dit kampioenschap", opende Jonathan. "We waren eerder gekomen om ons te amuseren. En dan lopen we uitstekend. We hebben een medaille en ook het Belgisch record verbeterd tot 3:02.51. Schitterend! Ik ben ook blij dat wij nu eindelijk eens met een honderdste het kunnen halen. Dat was de voorbije kampioenschappen niet het geval.""Persoonlijk had ik een moeilijke race", vervolgde Jonathan. "Ik werd voorbijgestoken door Jereem Richards (Trinidad & Tobago). Maar goed, dat is sport. Het team klokt een schitterende chrono. Dit is een goed teken voor het EK outdoor van komende zomer in Berlijn."

Jonathan Sacoor: "Ongelofelijk"

De 18-jarige Jonathan Sacoor liep zijn eerste kampioenschap bij de senioren. En dat eindigt meteen met een medaille. "Ongelooflijk", riep hij uit. "Ik was een beetje gestresseerd en had misschien nog iets sneller kunnen lopen. Maar dat maakt niet uit. We beëindigen het WK hier met een bronzen plak en een nationaal record."Op het actief van het 4x400m-estafetteteam staan intussen drie gouden (EK outdoor in 2012 en 2016 en EK indoor in 2015), twee zilveren (WK indoor 2010 en EK indoor 2017) en vier bronzen medailles (EK outdoor 2010, EK indoor 2011, World Relays 2015 en WK outdoor 2018).

Coach Jacques Borlée: "Eén van mooiste medailles"

Coach Jacques Borlée vond het één van de mooiste medailles, die het team had behaald. "Ongelooflijk", riep Jacques Borlée na afloop uit. "We breken hier het Belgisch record, dat ook een Europees record was. Polen breekt het wereldrecord. Wat een race! De chrono's zijn enorm snel. Het is ook mooi dat we Trinidad & Tobago voorbleven. Het waren zij die ons op het vorige WK indoor in Portland twee jaar geleden uitschakelden. Robin Vanderbemden verloor toen immers de stok na een contact met een loper van hen. In Rio werden we vierde op drie honderdsten en ik dacht dat dat nu weer het geval ging zijn. Maar nee!"Kevin Borlée passeerde Lalonde Gordon in de laatste meters. "Kevin heeft opnieuw fantastisch gelopen", vervolgde vader Jacques. "Maar niet alleen hij, het hele team was ongelooflijk. Cruciaal was dat Jonathan Sacoor in de buurt van de derde plaats kon blijven. Vervolgens moest Kevin kalm blijven en het juiste moment afwachten om aan te vallen."De voorbije tien jaar behaalden de Tornados negen medailles in twintig internationale finales. "Persoonlijk vind ik dit één van de mooisten", aldus de coach. "Het niveau was verschrikkelijk hoog hier."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer