© *

Minister Crevits: “School mag verbod op hoofddoek opleggen”

Scholen moeten zelf kunnen beslissen of ze een verbod op hoofddoeken invoeren of niet. Dat zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) tegen VTM Nieuws. “De school moet wél goed kunnen motiveren waarom het zo’n verbod oplegt.”

rrln

Vorige week besliste de rechtbank in Tongeren dat elf meisjes uit Maasmechelen een hoofddoek mogen dragen op school, hoewel het schoolreglement dat verbiedt.

De minister vindt het belangrijk dat scholen de vrijheid hebben om zelf te kunnen bepalen of hoofddoeken - maar ook bepaalde andere religieuze uitingen- op te leggen. “Voor mij is het echt van belang dat we het principe huldigen dat elke school de autonomie heeft om – als dat nodig is – een verbod op te leggen aan leerlingen om bepaalde religieuze kentekens te laten”, aldus de CD&V-politica tegen VTM Nieuws.

Een school kan echter niet zomaar een hoofddoekverbod invoeren, benadrukt Crevits. “Je moet natuurlijk goed motiveren waarom je zo’n verbod oplegt.”

Vrijheid die gehuldigd wordt

Desgevraagd stelt Crevits zelf “voorstander van de vrijheid die gehuldigd wordt” te zijn. Sommige mensen vinden dat de overheid een algemeen hoofddoekenverbod zou moeten uitvaardigen. De minister heeft dat woensdag in het parlement echter van geen enkele partij gehoord, behalve het Vlaams Belang.

“Alle andere partijen gaan akkoord met die vrijheid. Dan zijn er ook die zeggen dat de hoofddoek altijd principieel zou moeten toegelaten worden, maar dat is niet mijn standpunt en dat is ook niet het standpunt van mijn partij.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer