© AFP

Verkiezingen Italië: participatiegraad bijna 20 procent op de middag

In Italië zijn om 7 uur zondagochtend de stembureaus voor de parlementsverkiezingen geopend. Zowat 51 miljoen Italianen, van wie ruim vier miljoen in het buitenland, moeten de 630 zitjes van de Kamer en de 315 Senaatszetels toekennen. Zij hebben daarvoor nog de tijd tot 23 uur.

LEES OOK: Kiest Italië voor impasse? Europa wacht gespannen af

Bijna één Italiaanse kiezer op vijf had tegen zondagmiddag een stem uitgebracht tijdens de parlementsverkiezingen, dat blijkt uit een telling van de politieke informatiewebsite Youtrend. De participatiegraad lag zo op 19,3 procent, hoger dan bij de vorige verkiezingen van 2013 toen 14,9 procent van de kiezers in de voormiddag een stem had uitgebracht. Toen vond de stembusslag wel plaats over twee dagen.

Oud-premier Silvio Berlusconi bracht zijn stem uit in Milaan. Hij werd er opgewacht door een activiste met bloot bovenlijf. “Jouw tijd is voorbij”, riep ze. Bekijk de beelden van het incident hier.

Exitpolls

In de loop van de nacht volgen de eerste exitpolls. Voor het officiële eindresultaat is het wachten tot de late maandagochtend. De nieuw verkozen parlementskamers zullen pas op 23 maart hun eerste zitting houden.

De parlementsverkiezingen zullen naar verwachting geen duidelijke winnaar opleveren, waardoor Italië vermoedelijk maandenlange coalitiegesprekken te wachten staat. De enige manier om die impasse te vermijden, is dat het rechtse bondgenootschap van Forza Italia, de partij van oud-premier Silvio Berlusconi, de xenofobe Lega en de Fratelli d’Italia een parlementaire meerderheid behaalt.

De grootste individuele partij wordt allicht de populistische Vijfsterrenbeweging (M5S). Voorts is het uitkijken hoeveel verlies de tot nu toe regerende Democratische Partij (PD) incasseert en hoeveel kleinere partijen de kiesdrempel van drie procent overstijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer