Unicum op WK indoor: volledige reeks gediskwalificeerd, waaronder de snelste man van het jaar

Print
Unicum op WK indoor: volledige reeks gediskwalificeerd, waaronder de snelste man van het jaar

Foto: EPA-EFE

Het WK indooratletiek in het Britse Birmingham heeft een unicum opgeleverd. Op de 400 meter bij de mannen werden alle deelnemers aan één van de reeksen gediskwalificeerd. Volgens statistici is dat op grote atletiektoernooien nooit eerder gebeurd.

De derde reeks van de 400 meter bleek vrijdagmiddag geen gelukkige. Het begon met een valse start van Abdalelah Haroun uit Qatar, de nummer drie van het WK van vorig jaar in Londen. Voor Haroun was de race daarmee al voorbij. De andere vier atleten stapten vervolgens tijdens de race allemaal te vroeg even buiten hun baan, zo constateerden de juryleden. Ze werden daarom allemaal gediskwalificeerd.

Tot dit kwartet behoorde ook Bralon Taplin uit Grenada, de snelste man van dit jaar op de 400 meter met 44.88 seconden. Taplin won zijn reeks probleemloos (46.37), maar hoorde even later dat hij was gediskwalificeerd. Op tv-beelden was echter niet duidelijk te zien of de favoriet ook echt buiten zijn baan was gekomen. Taplin tekende protest aan, maar dat werd afgewezen.