Zwaarste avondspits van het jaar door winterprik: busverkeer zwaar verstoord in Limburg, meer dan 130 vluchten geschrapt

Het winterweer zorgde vrijdagavond voor de zwaarste avondspits van het jaar met meer dan 500 kilometer file. Ook het busverkeer is zwaar verstoord in Limburg, met afgelaste ritten en vertragingen tot 45 minuten. De politie vraagt om niet dringende verplaatsingen uit te stellen. Het KMI waarschuwt dat de wegen nog tot zaterdagvoormiddag glad zullen blijven. Op Brussels Airport werden intussen al 130 vluchten geschrapt waardoor reizigers massaal stranden.

“Vrijdag zijn we doorgaans al een zwaardere avondspits dan normaal gewend. Maar door de sneeuwval die noordwaarts over ons land trok, was het vanavond een extra zware avondspits”, aldus het Vlaams Verkeerscentrum.

Omstreeks 18 uur was er meer dan 500 kilometer file op de Vlaamse wegen. Vooral in de driehoek tussen Leuven, Brussel en Waver zat het verkeer muurvast. Alleen al op de Brusselse binnenring was er vier uur aaneengesloten file tussen Beersel en Waterloo. Op de buitenring ging het drie uur trager tussen Waterloo en Vorst.

Er zijn vooral veel problemen en hoge wachttijden op de Brusselse buiten- en binnenring. Vooral ten oosten van de hoofdstad, in de buurt van Hoeilaart, geraken veel wagens de hellingen niet op. Alle bestuurders worden opgeroepen ook deze nacht nog op te letten en hun snelheid aan te passen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het verkeer in het centrum van Brussel zat vrijdagavond sinds 16.30 uur vast. Sneeuwval maakt dat de wegen extra glad waren. Tot 16.30 uur verliep het verkeer in Brussel vlot, daarna is het plots vast komen te zitten. Auto’s reden stapvoets of stonden op sommige plaatsen zelfs volledig stil. “Het lijkt erop dat iedereen op hetzelfde moment vertrokken is”, klonk het.

De strooidiensten waren vrijdag in Brussel al vier keer uitgereden, en blijven dat ook doen tot het stopt met sneeuwen.

Ook in de regio Gent kleurde de kaart donkerrood. In Antwerpen waren de files aanzienlijk, maar daar is dat minder ongebruikelijk op een vrijdagavond.

Busverkeer verstoord

Ook het busverkeer ondervindt hier en daar hinder. In Limburg rijdt slechts een beperkt aantal bussen op de lijnen 21a, 23a, 42 en 346. Lijn 39b is ingekort tot St Pieters-Voeren. Lijn 74 is ingekort tot Rocourt. Over heel de provincie rijden de bussen met vertragingen van 10 tot 45 minuten.

De Lijn laat via Twitter weten dat de dienstverlening in de buurt van Landen en Tienen ernstig verstoord is en dat in Vlaams-Brabant enkel nog hoofdassen gereden worden. Alle lussen via dorpen worden er afgeschaft.

Vluchten geschrapt

Op Brussels Airport zijn vrijdagavond al 130 vluchten geschrapt door de sneeuwval. Dat meldt een woordvoerster van de luchthaven. Ook zijn niet alle pistes meer in gebruik, door de zichtbaarheid en gladheid, klinkt het. De luchthaven roept passagiers op om contact te nemen met hun luchtvaartmaatschappij alvorens naar de luchthaven te komen en om voldoende tijd uit te trekken om er te geraken.

Sneeuwbuien

De lichte regenval begon vrijdagochtend in West-Vlaanderen. Daarna schoof ze op naar de rest van het land. Gevolg: overal spekgladde wegen, ongevallen en veel gebroken armen en benen. En het ergste leed is nog niet voorbij. “Straks gaat het sneeuwen. We schatten dat er lokaal 1 tot 5 centimeter zal vallen. Het vriest nog altijd, dus de sneeuw zal blijven liggen en voor gevaarlijke toestanden veroorzaken”, zegt weerman Frank Deboosere. Op verschillende plaatsen is het intussen zelfs al beginnen sneeuwen.

“Ook komende nacht zullen er nog sneeuwbuien vallen. Daarna zal het opklaren. Maar omdat het gaat vriezen, kunnen de wegen er vrijdagnacht en vooral zaterdagochtend gevaarlijk glad bij liggen”, waarschuwt het KMI.

Verplaatsingen uitstellen

Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum raadt iedereen aan erg voorzichtig te zijn op de weg. “Minder je snelheid en hou afstand. Je moet rekening houden met ijzel. Eigenlijk vermijd je best om de baan op te gaan. Zelfs op onze verkeerscamera’s zie je het ijs aanvriezen.”

© JEFFREY GAENS

“Winterse neerslag op een bevroren ondergrond zorgt ervoor dat de wegen in een snel tempo spekglad kunnen zijn”, waarschuwt ook Veva Daniels, woordvoerder van het Agentschap Wegen en Verkeer. “Weggebruikers moeten extreem voorzichtig zijn wanneer zij zich op de weg, fietspad of het voetpad begeven. Voetgangers en fietsers kunnen gevaarlijke slippartijen maken op ijsplekken. Aan chauffeurs wordt gevraagd om onmiddellijk hun rijgedrag aan te passen aan de weersomstandigheden.”

© SM

Strooizout

Het Agentschap Wegen en Verkeer en de gemeentelijke strooidiensten doen er alles aan om de wegen berijdbaar te maken, maar in omstandigheden waarbij de regen en de wind het gestrooide zout wegspoelen, is dat niet evident. Er werd sinds gisterenavond al 1.200 ton strooizout gebruikt.

“De afgelopen nacht hebben we preventief achthonderd ton zout gestrooid. We blijven de toestand op de voet volgen en zullen ook permanent strooien. Dat zal ook de komende nacht het geval zijn”, zegt Veva Daniels van het Agentschap Wegen en Verkeer.

In veel steden wordt pekel gebruikt om pleinen, trottoirs en fietspaden ijsvrij te krijgen. “Pekel werkt direct, dat is het grote voordeel”, zegt Myriam Dewaele, Netheidsambtenaar van de stad Mechelen.

© fivr

Onder meer in Zuid-Limburg liggen de wegen er spekglad bij, zo laten lezers weten.

Maximumsnelheid verlaagd

Het Vlaams Verkeerscentrum heeft op de Vlaamse snelwegen op vraag van de wegpolitie via de dynamische signalisatieborden de maximumsnelheid verlaagd. IJzel zorgt hier en daar voor extreem gladde plekken, met slippartijen en ongevallen tot gevolg.

De maximumsnelheid op de snelwegen in Antwerpen en Oost-Vlaanderen is verlaagd naar 70 km/u, in Vlaams-Brabant naar 90 km/u. In West-Vlaanderen is er een snelheidsbeperking tot 70 km/u op de A11 tussen Brugge en Knokke. Daar is er melding van heel wat slippartijen en ongevallen. In Brugge is die A11 in de richting van Knokke omstreeks 13.30 uur volledig afgesloten door de wegpolitie.

Op de meeste Vlaamse snelwegen waarschuwt het Vlaams Verkeerscentrum via de tekstborden de weggebruikers voor gladheid en ijzel. Volgens het Verkeerscentrum passen de meeste weggebruikers hun snelheid goed aan.

Het Verkeerscentrum raadt weggebruikers aan om extra voorzichtig te zijn, voldoende afstand te houden en rekening te houden met langere verplaatsingstijden.

Meer over weer