be-MINE krijgt vergunning om Kolenwasserij I te slopen

Print
Beringen -

De Provincie Limburg heeft aan be-MINE een vergunning toegekend om Kolenwasserij I op de mijnsite in Beringen te slopen. De beslissing volgt de plannen uit het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK) om de mijnsite te herwaarderen. Dat meldt de Provincie Limburg donderdag.

be-MINE, eigenaar en ontwikkelaar van de mijnsite in Beringen, diende vorig jaar een stedenbouwkundige aanvraag in bij de stad Beringen om Kolenwasserij I op de site te slopen. Die aanvraag kaderde in het herontwikkelingsproject voor de mijnsite, dat is opgenomen in het SALK.

Volgens de dienst Erfgoed kent Kolenwasserij I geen structurele en oorspronkelijke uitrusting meer en is de opstelling onvolledig. Daardoor zou de sloop de industrieel-archeologische waarde van het kolenwasserij- en zeverijcomplex niet aantasten. De Provincie Limburg wil in de toekomst blijven inzetten op de ontwikkeling van de mijnsite. “De Provincie Limburg investeerde samen met de partners 22 miljoen euro in het belevingscentrum Be-MINE PIT voor een authentieke mijnervaring”, zegt gedeputeerde voor ruimtelijke ordening Inge Moors (CD&V). “Het mijnterrein in Beringen is een belangrijke historische site met bijzondere industriële erfgoedwaarde. Uitgangspunt van het herontwikkelingsplan is een realistische en haalbare invulling met respect voor het bouwkundig en industrieel erfgoed. De herontwikkelde mijnsites zijn vandaag mee de motor van het Limburgs toerisme en economie. Zo werden ook onder andere de sites C-Mine, ThorPark en TerHills uitgebouwd tot toonaangevende locaties.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio