Renaud Hardy uit excuses: “Door die medicatie en cocaïne ben ik ontploft”

Print
Tongeren -

De 55-jarige Renaud Hardy vroeg donderdag bij aanvang van de namiddagzitting in het Tongerse assisenhof het woord. Naar eigen zeggen heeft hij deze week ingezien dat hij de feiten pleegde door de combinatie van zijn ziekte, medicatie en de cocaïne, die hij snoof. Op de vraag waarom moest hij het antwoord schuldig blijven. “Ik zit mij al drie jaren in de gevangenis af te vragen waarom ik het gedaan heb”, klonk het tussen het gesnotter door. “Ik heb deze week ingezien waarom mijn ketel ontploft is.”

De uitleg over een mogelijke oorzaak voor zijn moorddadig gedrag heeft Hardy uiteraard de voorbije dagen ingelepeld gekregen. Een bekende neuroloog vertelde immers dat Hardy’s niet goed afgestelde anti-Parkinsonmedicatie medeverantwoordelijk zou zijn voor de feiten waarvan Hardy wordt beschuldigd. Hardy zou wereldwijd gezien op dat vlak wel een zeer grote uitzondering zijn.

Hardy uitte zijn excuses, maar eigenlijk vooral ten aanzien van zijn eigen familie. “Ik wil mij in naam van alle mensen, die ik heb gekwetst, mijn familie, excuseren”, aldus Hardy. “Het leven voor mijn familie is ook helemaal kapot. De mensen hier vragen mij waarom, maar ik moet hen het antwoord schuldig blijven. Ik weet het zelf niet.”

Eerder tijdens dit proces had Hardy al verklaard dat hij vijf, zes keren over de rooie is gegaan en daar begon hij donderdag opnieuw over. Hij gebruikte daarvoor beeldspraak. “Vergelijk het met aan een snelheid van 120 kilometer per uur over de autostrade rijden”, zei Hardy. “Ik reed daar over een ijzelplek en ik ben dan vijf, zes keren het decor ingereden. Ik zag die ijzelplek gewoon niet.”

Na Hardy’s uitspraken ging het proces verder met het horen van de getuigen in het kader van de moraliteit van de beschuldigde, onder wie een van de twee zussen van de beschuldigde. De moeder en een tweede zus waren ook opgeroepen, maar zij hadden een medisch attest.