donderdag 1 maart 2018 - Goesting
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook gplus nextprevshare twitter video

 Jolien Fagard

boek

Carla Swerts biedt andere blik op het Midden-Oosten

HASSELTVoor het eerst dit jaar was er bij de uitreiking van de Ultima‘s een prijs voor jong talent, de BILL Award. Die ging naar de Diestse Carla Swerts die met haar boek ‘Woestijngetijden’ ons een artistieke en niet stereotiepe blik geeft op het Midden-Oosten.

Carla is 26, komt uit Diest en studeerde in Hasselt illustratie aan de PXL. In 2013 was ze een van de genomineerden van de Wanatoeprijs. De afgelopen jaren volgde ze een doctoraatstudie aan de UHasselt waar ze nu deeltijds lesgeeft. Het resultaat van die studie is het boek ‘Woestijngetijden’, waarin ze een beeldend verslag maakt van haar reizen door het Midden-Oosten. Daar gaat ze al sinds haar 18de naar toe. “In de eerste plaats naar Egypte, waar ik tekeningen maakte tijdens archeologische opgravingen”, zegt ze. “Die eerste kennismaking was indrukwekkend. Ik ben regelmatig teruggekeerd en heb een jaar in Turkije gewoond. Ik heb ook Jordanië en Iran bezocht en in Koerdistan zat ik vlak bij de Syrische grens toen daar de oorlog al bezig was.”

Koerden pro Erdogan

‘Woestijngetijden’ is geen neergeschreven verslag geworden, maar een beeldend boek. Onder andere tekeningen en foto’s bieden de kijker een andere blik op het Midden-Oosten. “Het frustreerde me dat we er hier zo’n stereotiep beeld van hebben. Het is veel meer dan geweld, oorlog en terreur. Het landschap is overheersend en de clichés van gastvrijheid kloppen helemaal. Vooral in Iran waren ze op een heel positieve manier erg nieuwsgierig. En soms kom je voor heuse verrassingen te staan, zoals bij een ontmoeting met een Koerdische familie die pro Erdogan bleek te zijn. Ik wist niet dat dat bestond.”

Swerts werd door het publiek gekozen als winnaar van de eerste BILL Award, goed voor een geldbedrag van 1.000 euro. Daarmee liet ze negen andere kandidaten achter zich, ook de Genkse fotografe Öznur Öztürk. “Het leuke is dat veel stemmen zijn gekomen vanuit Turkije.” Ze zijn haar daar duidelijk nog niet vergeten.

Nieuwe Video's