Ook telefoonnummers bijgehouden

Facebook weet alles over jou: zó kan je je hele dossier opvragen

Print
Facebook weet alles over jou: zó kan je je hele dossier opvragen

Facebook verzamelt heel veel gegevens over jou en je surfgedrag. Dat is ondertussen algemeen geweten. Maar welke informatie de sociale netwerksite juist bijhoudt, is vaak niet geweten. Er is echter een manier om jouw eigen dossier op te vragen. Daarin kan je precies zien welk video’s, privéberichten en stemopnames Facebook allemaal van jou bijhoudt.

Het dossier dat Facebook bijhoudt van zijn gebruikers is bijzonder lijvig. De map is verschillende gigabytes groot. De gegevens stapelen zich alleen maar op, want ook oude berichten, video’s en foto’s uit de eerste jaren op Facebook worden oneindig bijgehouden. Wanneer mensen de posts zelf al vergeten zijn, houdt de sociale netwerksite ze nog bij, om een gedetailleerd beeld te krijgen van de gebruiker.

Van telefoonnummers tot zoekresultaten

Voor sommige kan een kijk in het dossier een leuke terugblik zijn in de geschiedenis. Andere mensen vinden de informatie die Facebook allemaal bijhoudt zeer beangstigend. Het blijft immers niet alleen bij een collectie van openbare posts en likes. Ook alle privéberichten worden bijgehouden en er bestaat ook een lijst van alle mensen die je ooit hebt opgezocht.

“Wat binnen Facebook gebeurt, mag ook bij Facebook blijven”, denken heel wat mensen. Maar wat sommigen niet beseffen is dat de sociale netwerksite ook heel wat informatie bijhoudt, die niemand bewust heeft ingegeven op Facebook. Onder “contact_info” vind je immers jouw complete contactenlijst terug. Niet die van je Facebook Messenger, maar die van je telefoon zelf.

Waarom doet Facebook dat? Omdat die informatie heel waardevol is. Door al die gegevens te verzamelen, krijgen ze een gedetailleerd beeld op jouw persoonlijkheid. Die gegevens kunnen ze gebruiken om heel gericht reclame te voeren, wat enorm veel geld oplevert. Onder “html” en “ads” kan je zien welke gerichte advertenties voor jou uitgekozen zijn.

Zelf raadplegen

Benieuwd naar jouw eigen dossier? Het is niet zo moeilijk om dat op te vragen.

1 - Ga in de rechterbovenhoek van een Facebookpagina naar het driehoekje dat naar onder wijst. Klik daarop en ga naar “Instellingen”.

2 - Je komt meteen bij “Algemene accountinstellingen” terecht. Onderaan zie je één zin staan: “Een kopie downloaden van je Facebookgegevens.” Klik daarop.

Facebook weet alles over jou: zó kan je je hele dossier opvragen

3 - Dan vraagt Facebook om bevestiging. Klik op “mijn archief starten” en geef je wachtwoord in.

Facebook weet alles over jou: zó kan je je hele dossier opvragen

4 - Heb geduld. Het dossier is zo groot, dat dit enkele minuten kan duren.

5 - Je krijgt een mail in je mailbox, waarmee je aan Facebook verbonden bent. Van daaruit kan je het dossier downloaden.