Schattige zeehonden in het geheim klaargestoomd om militairen te worden

Print

Schattige zeehonden worden in het geheim klaargestoomd om militairen te worden Video: Ruptly

Russische zeebiologen waren afgelopen weken druk in de weer met het geven van een wel heel bijzondere militaire opleiding aan een opmerkelijke ‘soldaat’ in wording: een zeehond. Het Russische leger speelt al een tijdje met het idee om dieren in te zetten voor de uitvoering van verschillende taken, waaronder mensen redden, militaire instellingen beschermen of bewakingsopdrachten. Negen zeehonden die uiteindelijk in dienst van de marine zullen treden, werden vorige week voorgesteld.

Russische wetenschappers zijn al enkele decennia druk bezig met zeeroofdieren op te leiden zodat ze kunnen worden ingezet voor militaire doeleinden. Het idee stamt uit de tijd van de Sovjet-Unie en in 1984 werd nabij de Russische stad Moermansk in het grootste geheim een legerbasis gebouwd om te experimenteren met dolfijnen, zeeleeuwen, zeehonden en zelfs witte walvissen. Volgens de wetenschappers en de trainers zijn de dieren erg geschikt om de militaire taken uit te voeten en kunnen ze bovendien ook overleven op het droge, waardoor ze kunnen worden getransporteerd met vliegtuigen, schepen en vrachtwagens.

Schattige zeehonden in het geheim klaargestoomd om militairen te worden
Intensieve trainingen moeten de dieren klaarstomen voor hun ‘legerdienst’ Foto: Ruptly

Tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog werden de trainingen en experimenten in het grootste geheim georganiseerd, maar meer dan dertig jaar later is de opleiding van de zeedieren nog steeds in mysterie gehuld. Zo is de exacte locatie van de militaire basis waar de opleidingen worden gehouden, nog steeds strikt geheim en is er weinig bekend over de details van het trainingsprogramma. Het unieke programma is volgens insiders wel in staat om “beginnelingen te transformeren in onderzoekers, soldaten of reddingswerkers”.

Zeemijnen en bommen

Volgens wetenschapper Alexander Zaytsev zijn “dieren veel interessanter om te gebruiken dan robots” en kunnen ze voor veel meer doeleinden worden gebruikt. “Kijk maar naar luchthavens. Ondanks alle technologische vooruitgangen wordt er nog steeds gebruikgemaakt van honden om zaken op te sporen.” De man geeft toe dat zeehonden moeilijker te trainen zijn, maar dat ze daarna talloze jaren kunnen worden ingezet. De intensieve opleiding neemt een jaar tot anderhalf jaar in beslag, maar de hoogopgeleide ‘militairen’ kunnen daarna tien tot dertig jaar in dienst treden.

Schattige zeehonden in het geheim klaargestoomd om militairen te worden
De zeehonden zullen onder meer worden ingezet om zeemijnen op te sporen Foto: Ruptly

Tijdens de Koude Oorlog was het de bedoeling dat de dieren de vloot van de Sovjets beschermden, nu wil het leger ze inzetten voor diverse taken zoals het opsporen van vreemde objecten zoals zeemijnen, het beveiligen van basissen in zee of het redden van drenkelingen. Maar uiteindelijk is het ook de bedoeling dat de dieren als ‘strijders’ worden ingezet en in staat zijn om bommen te planten onder schepen. Het Murmansk Marine Biological Institute - de basis die in 1984 speciaal voor de opleiding wordt gebouwd - traint momenteel negen zeehonden die binnenkort hun legerdienst zullen vervullen.