Internationaal Olympisch Comité (IOC) heft de schorsing van Rusland op

Print
Internationaal Olympisch Comité (IOC) heft de schorsing van Rusland op

Foto: REUTERS

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heft de schorsing van Rusland op. Dat werd woensdag bekendgemaakt, drie dagen na het einde van de Olympische Winterspelen. Tijdens de Spelen werden twee Russische atleten, die deelnamen onder de neutrale olympische vlag, betrapt op het gebruik van doping, maar volgens het IOC gaat dat dus over twee individuele gevallen.

“Het ROK is opnieuw een volwaardig lid van de internationale olympische familie”, verklaarde ROK-voorzitter Alexander Zhukov drie dagen na de sluitingsceremonie van de Winterspelen aan nieuwsagentschap Interfax. Een bevestiging van het IOC is er vooralsnog niet.

Wegens het dopingschandaal bij de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji was Rusland geschorst tijdens de Spelen in Pyeongchang, maar in Zuid-Korea mochten er wel 168 olympische atleten uit Rusland (OAR) in competitie treden. Daarvan liepen er nog eens twee tegen de dopinglamp, voldoende voor het Uitvoerend Comité om de schorsing van Rusland te behouden tijdens de sluitingsceremonie. Daardoor mochten Russische atleten niet onder het eigen vlag het stadion binnentreden.

IOC-voorzitter Thomas Bach maakte nadien wel meteen duidelijk dat het einde van de Russische schorsing er zat aan te komen, op voorwaarde dat er geen nieuwe dopinggevallen meer geregistreerd werden. “In dat geval zal de schorsing van Rusland automatisch opgeheven worden, zonder nieuwe vergadering van het IOC”, liet hij zondag noteren.