Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Stefan Everts: “Het voelde alsof er messen in mijn rug gestoken waren”

Stefan Everts miste sinds 1989 geen enkele WK-start, tot nu

Stefan Everts: “Het voelde alsof er messen in mijn rug gestoken waren”

Stefan Everts poseert tussen de vier merken waarmee hij tien wereldtitels veroverde. “Als ik iemand ook tien wereldtitels gun, dan Cairoli wel.” Foto: JEFFREY GAENS

2 april 1989. De 16-jarige Stefan Everts maakt in Faenza zijn WK-debuut. Sindsdien miste The Legend - eerst als rijder, daarna als sportief manager en de afgelopen twee jaar als teammanager - geen enkele WK-start. Tot nu. Everts (45) zag Suzuki zich eind vorig jaar terugtrekken uit de motorcross. Meteen het einde van zijn team. Een mokerslag, die nog steeds nazindert. “Het voelde alsof er messen in mijn rug gestoken waren. Ik heb er nu even genoeg van. 2018 is een sabbatjaar.” Geen Everts dus in het WK. En dat net in het jaar dat Antonio Cairoli zijn ongenaakbaar gewaand record van tien wereldtitels kan evenaren. “Als ik het iemand gun, dan Tony wel”, zegt Stefan.

S72. Een kei van een sportman, valt er op een grote steen naast de oprit ten huize Everts te lezen. Het is dinsdagochtend en - nu we toch over keien bezig zijn - het vriest stenen uit de grond. De warme thee met honing die Everts ons voorschotelt doet deugd. We nestelen ons aan de grote houten tafel in de keuken voor een openhartige babbel.

Eind vorig seizoen maakte Suzuki bekend zich volledig terug te trekken uit het WK. Dat was meteen einde verhaal voor jouw team. Hoe hard kwam dat aan?

“Keihard ...