Viviane De Muynck wint hoofdprijs op Vlaamse Ultima’s, ook prijs voor PXL-kunstenares

Print
Viviane De Muynck wint hoofdprijs op Vlaamse Ultima’s, ook prijs voor PXL-kunstenares

Viviane De Muynck.

In de Arenbergschouwburg in Antwerpen zijn dinsdagavond de Ultima’s uitgereikt, de jaarlijkse cultuurprijzen van de Vlaamse Gemeenschap. De Ultima voor Algemene Culturele Verdienste ging naar de Antwerpse actrice Viviane De Muynck. Andere laureaten zijn onder meer het Antwerpse Museum Plantin-Moretus (Roerend Erfgoed), Coely (Muziek), Philippe Van Snick (Beeldende Kunsten) en Paul Schyvens (Cultureel Ondernemerschap). Beeldend kunstenaar Carla Swerts, die vorig jaar doctoreerde aan de School of Arts PXL-MAD, kreeg de eerste “Bill Award”.

De Ultima’s zijn de voormalige Vlaamse Cultuurprijzen die door de Vlaamse minister van Cultuur worden uitgereikt aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen in twaalf categorieën. Aan elke Ultima is een geldsom van 10.000 euro verbonden, behalve aan die van Algemene Culturele Verdienste - daar krijgt de winnaar 20.000 euro.

Viviane De Muynck wint hoofdprijs op Vlaamse Ultima’s, ook prijs voor PXL-kunstenares
Carla Swerts Foto: Koen Bauters

Viviane De Muynck (71) ontving uit handen van minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste voor haar rijkgevulde theater-, film- en televisiecarrière die haar eerder al een carrièreprijs op het Film Fest Gent opleverde en nominaties voor het Gouden Kalf (Filmfestival van Utrecht) en de Joseph Plateauprijs. De Muynck is bij het grote publiek vooral bekend van rollen in “Het gezin van Paemel”, “De avonden”, “Confituur” en onlangs nog “Sprakeloos”.

Voor het eerst werd er ook een “Bill Award” uitgereikt, naar het gelijknamige jongerenlabel, specifiek bedoeld voor jong talent. De eerste laureate werd beeldend kunstenaar Carla Swerts, die vorig jaar doctoreerde aan de School of Arts PXL-MAD met “Woestijngetijden”, de neerslag van een onderzoeksproject dat zich richt op de artistieke verbeelding van de Oriënt.

In de categorie Roerend Erfgoed kreeg het Museum Plantin-Moretus uit Antwerpen de hoogste eer, vanwege de succesvolle renovatie en uitbreiding die het museum de voorbije jaren doorvoerde, zorgvuldig rekening houdend met het statuut van Unesco-werelderfgoed. De Antwerpse rapster Coely viel in de prijzen in de categorie Muziek en met Paul Schyvens, de bezieler van zaal De Roma, in de categorie Cultureel Ondernemerschap mocht nog een vierde Antwerpenaar een Ultima mee naar huis nemen.

De Ultima voor Beeldende Kunst was dit jaar bestemd voor de abstract-minimalistische schilder Philippe Van Snick, die voor Letteren ging naar dichteres Miriam Van hee en die voor Film naar videokunstenaar en regisseur Johan Grimonprez. Voorts waren er nog Ultima’s voor het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh (Vormgeving), Femma (Sociaal-cultureel Volwassenenwerk), Gent Bougement (Amateurkunsten), OpgewekTienen (Lokaal Cultuurbeleid) en het Moussem Nomadisch Kunstencentrum (Podiumkunsten).