Zes atleten ontvangen in Birmingham een medaille van een vorig WK indoor

Print
Zes atleten ontvangen in Birmingham een medaille van een vorig WK indoor

Foto: Action Images via Reuters

Op het WK indooratletiek in Birmingham zullen zes atleten tijdens een podiumceremonie een medaille ontvangen die ze op één van de vorige drie WK’s verdienden, maar die ze pas na de dopingschorsing van een andere atleet toegewezen kregen. De podiumceremonies vinden vrijdag en zaterdag bij het begin van de avondsessie plaats.

Vorig jaar werden er bij het WK outdoor in Londen ook al dergelijke ceremonies georganiseerd. “En dat werd algemeen positief onthaald”, vertelt IAAF-voorzitter Sebastian Coe. “We zijn blij dat we de atleten de erkenning kunnen geven die ze verdienen. Waar kunnen we dat beter doen dan in een vol stadion op een groot kampioenschap.”

Vrijdag ruilen de kogelstoters Joachim Olsen uit Denemarken en Ralf Bartels uit Duitsland hun bronzen medailles van de WK’s 2006 en 2010 in voor zilver. Dat na de diskwalificatie van de Wit-Rus Andrei Mikhnevich.

Zaterdag krijgt de Amerikaanse verspringster Tianna Bartoletta het goud dat in 2006 nog om de nek van de Russische Tatyana Kotova gehangen werd. De Spaanse Concepcion Montaner, vierde in Moskou, neemt het brons in ontvangst. De Sloveense hink-stap-springster Marija Sestak ruilt haar brons van Valencia 2008 in voor het zilver dat initieel naar de Griekse Hrysopiyí Devetzi ging. De Amerikaanse vijfkampster Hyleas Fountain, in 2010 vierde in Doha, neemt het brons van de Russische Tatyana Chernova over.

Voor acht andere atleten die de verplaatsing naar Birminghham niet konden of wilden maken, zal later een ceremonie op touw worden gezet.