Belgische ploeg valt Europees record aflossingsmarathon aan

Print
Belgische ploeg valt Europees record aflossingsmarathon aan

Jeroen D’hoedt, Isaac Kimeli en Simon Debognies vallen samen het Europees record aan. Foto: BELGA

Een Belgische ploeg met onder meer Isaac Kimeli en Jeroen D’hoedt valt op 17 maart op de Sfinx Ekiden in Gent het Europees record op de aflossingsmarathon aan. Dat maakte hun trainer Tim Moriau dinsdag bekend op een persconferentie in het Gentse Stadhuis, in aanwezigheid van schepenen Mathias De Clercq en Resul Tapmaz.

Gent wil zich profileren als de loopstad van Vlaanderen, en daar moet de Sfinx Ekiden toe bijdragen. De ekiden is een marathon opgedeeld in stukken van 5, 10, 5, 10 en 7,195 kilometer. De grootste versie ter wereld gaat jaarlijks in oktober in Brussel door, maar ook Gent heeft rond de Watersportbaan zijn ekiden. Daar doen atleten van het Olympic Running Team uit Halle op 17 maart onder de noemer ‘Team Belgium’ een aanval op het Europees record van Nederland, dat sinds 1994 op 2u03:12 staat.

Belgisch record zeker haalbaar

Het Belgische team bestaat uit Isaac Kimeli, Simon Debognies, Robin Hendrix, Thomas De Bock, Philip Cortvriendt en Jeroen D’hoedt. De atleten van het Olympic Running Team doken in oktober onder het Belgisch record en klokten 2u06:23, maar deden dat niet onder de noemer ‘Team Belgium’ en het parcours was niet gehomologeerd. Geen officieel Belgisch record dus.

“Het BR zal geen probleem vormen, aangezien we dat eerder al liepen op een veel zwaarder parcours”, zegt coach Moriau. “Het Europees record is uiteraard andere koek. We gaan volledig alleen moeten lopen en niemand zal echt fris aan de start staan door de zware trainingsarbeid voor het komende zomerseizoen. De wind zal ook zijn rol spelen. Ik zie het als een tussendoel richting het zomerseizoen. We hebben nu al die kanonnen in ons team, we moeten ervan profiteren.”

(belga)