Bouwvakkers en achterstevoren praten: Opnieuw opmerkelijke deelnemers in Belgium’s Got Talent

Bouwvakkers en achterstevoren praten: Opnieuw opmerkelijke deelnemers in Belgium’s Got Talent

Competitief houthakken. Big business in Amerika, waar het zelfs op grote sportzenders wordt uitgezonden. In België is de sport nagenoeg onbekend. “Wij zijn de enige ploeg in België”, vertelt Robin Cuvelier van Timberteam Belgium.

In het dagelijkse leven is Robin een brandweerman. Maar samen met zijn broer Maarten en collega Koen Martens is hij ook onze nationale houthaktrots. “We zijn tien jaar geleden begonnen, nadat we een demonstratie hadden gezien in Nederland. Veel mensen weten niet dat onze sport bestaat. We doen dus mee aan Bel­gium’s Got Talent om houthakken in de schijnwerpers te zetten.”

Bedoeling is om je met grote bijlen zo snel en ­efficiënt mogelijk een weg te banen door grote houtblokken. “Wij trainen wekelijks, en als er een competitie zit aan te komen, doen we zelfs drie trainingen per week. Dan bestellen we een vrachtwagen hout en gaan we aan de slag. Het voordeel van deze hobby is dat we direct stookhout hebben.” (lacht)

Voor wie nog twijfelt: er is zelfs een heus wereldkampioenschap houthakken. Dat vond in ­november in het Noorse Lillehammer plaats. ­Onze Belgen werden er veertiende. Houthakken in de Stadsschouwburg van Antwerpen zal de vreemdste plek zijn waar de drie hun talent al ­hebben getoond. “In ­Belgium’s Got Talent proberen we drie dikke houtblokken doormidden te krijgen in iets meer dan een minuut. We waren best wel tevreden. Het was er wel warm en we waren bezweet. Dan bestaat het risico dat er een hakbijl uit je handen glipt. Maar erge ongelukken gebeuren in principe niet. ­Onder onze kledij dragen we een maliënkolder.”

Achterwaarts spreken

Fans van Het Eiland weten dat acteur ­Bruno Vanden Broecke – alias Sammy Tanghe – een uitzonderlijke gave heeft: hij kan achterwaarts spreken. Wie daarbij geen ondertitels nodig had, is Roxanne De Bot (27, foto). Ook zij kan in een vingerknip woorden en zinnen omgekeerd uitspreken.

Bouwvakkers en achterstevoren praten: Opnieuw opmerkelijke deelnemers in Belgium’s Got Talent
Foto: Belgium's Got Talent

De Antwerpse liet haar talent vier jaar geleden al eens horen in een wedstrijd van Qmusic, en werd zo opgepikt door de makers van Belgium’s Got Talent. “Voor televisie wil ik het wel eens tonen. Er valt 50.000 euro te winnen, dus waarom niet?” (lacht)

Hoe Roxanne dat unieke talent ontdekte? “Als kind zag ik tijdens auto­ritjes soms woorden op reclameborden staan. Die zei ik telkens achterstevoren. Op den duur werd dat een spelletje.”

“Ik kan echt alles achterstevoren uitspreken. Ik doe wel alles uit het hoofd, dus ­ellenlange zinnen in één keer omdraaien, is lastig. Ik moet het nog kunnen onthouden. Ik denk dat ik het met Engels ook kan. En als ik écht mijn best doe, misschien zelfs met Frans en Spaans.”