“Grootste voorzichtigheid” geboden bij analyse volledig DNA

Print
“Grootste voorzichtigheid” geboden bij analyse volledig DNA

Foto: Getty Images/iStockphoto

Brussel -

Binnenkort wordt het mogelijk om het volledige DNA van iemand in één keer te ontcijferen, terwijl tot nu toe bij een genetische analyse enkel bepaalde genen werden onderzocht. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) adviseert om daar met “de grootste voorzichtigheid” mee om te gaan, vooral omdat er grote financiële en ethische belangen op het spel staan.

Momenteel gaan artsen met een genetische analyse meestal enkel na of klachten van een patiënt veroorzaakt worden door een genetische afwijking. Via een zogenaamde “Whole Genome Sequencing” (WGS) wordt het echter mogelijk om het volledige DNA te lezen, tegen een kostprijs die al vergelijkbaar is met de prijs van sommige klassieke genetische testen.

Dat betekent dat de geneticus niet alleen het antwoord op een bepaalde vraag zal krijgen, maar ook een hoop informatie zal ontvangen over alle genetische afwijkingen die de patiënt heeft. Die doorbraak roept ethische, logistieke en organisatorische vragen op. Willen we bijvoorbeeld wel alles weten? Het Kenniscentrum kreeg de opdracht deze kwesties te bekijken.

Het centrum beveelt nu aan om met de grootste voorzichtigheid te werk te gaan. “Door met een pilootproject te beginnen, kunnen eventuele problemen één voor één met de actoren worden aangepakt”, luidt het. “Vervolgens kunnen de mogelijke oplossingen worden uitgetest - en becijferd! - vooraleer er een definitieve beslissing wordt genomen over het gebruik van deze futuristische technologie in ons land.”