© BELGA

Thiam schittert niet op BK indoor: zilver in het verspringen, brons op de horden

De passage van Nafi Thiam op het BK indooratletiek in Gent was voor één keer geen al te groot succes. In het verspringen pakte ze zilver met een tegenvallende 6m28, op de horden was er brons met een evenaring van haar seizoensbeste van 8.35. Eline Berings was op de horden de beste in 8.10.

© Photo News

Berings won haar reeks in 8.13, Nafi Thiam was een reeks later tweede in 8.42. Sarah Missinne won die serie in 8.36. In de finale was Berings een categorie apart, ze klokte 8.10. De Gentse is al geplaatst voor het WK begin maart in Birmingham en liep dit seizoen al 8.05. Missinne was tweede in 8.27, Thiam derde in 8.35. Dat was voor de olympisch en wereldkampioene zevenkamp precies even snel als een week eerder in Frankrijk.

In het verspringen liet Thiam een degelijke eerste sprong van 6m28 optekenen, maar haar wedstrijd daarna verder opbouwen zat er niet in. Ze kreeg haar aanloop niet onder controle en lukte geen enkele geldige sprong meer. Het persoonlijk record in zaal van Thiam staat op 6m57. De Naamse beslist midden volgende week over haar deelname aan het WK, dat van 1 tot 4 maart in Birmingham doorgaat.

© Photo News

Nafi Thiam: “Als ik naar het WK ga, is het als tussendoortje”

Nafi Thiam was ontgoocheld over haar 6m28 in het verspringen zaterdag in Gent, maar de olympisch en wereldkampioene in de zevenkamp kon haar resultaten wel plaatsen. Over haar 8.35 op de 60 meter horden was Thiam, die pas midden volgende week beslist of ze naar het WK in Birmingham trekt, wel tevreden.

© Photo News

“Erg jammer dat ik in het verspringen maar één geldige sprong kan laten optekenen”, vertelde Thiam. “Maar erg is het niet. De sprongen waren best goed, maar ik kwam gewoon niet goed uit. Ik moest middenin mijn verspringwedstrijd de hordefinale gaan lopen, en dat maakte het er allemaal niet gemakkelijker op.”

Gaat Thiam nu naar het WK van 1 tot 4 maart en waarom stelt ze de beslissing zo lang uit? “De zomer is nog altijd veel belangrijker. Als ik het doe is het echt omdat ik van competitie hou, en niet om dat hiaat op mijn palmares in te vullen zoals velen misschien denken. Alle titels winnen die er te winnen vallen, dat interesseert mij echt niet. Ik ben nog nooit naar een kampioenschap gegaan met het idee dat ik zeker zal winnen, en dat zal ook ook nu niet gebeuren. Als ik ga, is het als tussendoortje in mijn voorbereiding op de zomer. Ik train hard, volg een heel strict dieet, en als dat niet volstaat om te winnen dan neem ik daar vrede mee. Het klopt dat ik fysiek al in orde ben, maar voor een WK is er ook techniek nodig. Ik moet er nog een paar dagen over nadenken.”

© Photo News

Eline Berings: “Was graag met snellere chrono naar WK getrokken”

Eline Berings pakte zaterdag in Gent de Belgische titel op de 60 meter horden in 8.10. Ze is nog altijd de enige landgenoot die zich al wist te plaatsen voor het WK begin maart in Birmingham.

© Photo News

“Ik wil niet té kritisch zijn voor mezelf, maar ik had meer van dit BK verwacht”, aldus Berings op twaalf dagen voor het WK in zaal in Birmingham. “Opnieuw raak ik enkele horden. Dat moeten we toch echt eens bestuderen, want dat mag op het WK niet meer gebeuren. Volgens mij loop ik zo snel dat ik te dicht op de horden uitkom.”

Berings staat met haar 8.05 vanop de IFAM vorige week momenteel tiende op de uitgezuiverde wereldranglijst, waarop alleen de eerste twee atleten per land in rekening worden gebracht. “Toch was ik graag met een iets snellere chrono naar het WK getrokken”, zegt de Gentse van wie het persoonlijk en Belgisch record al negen jaar op 7.92 staat. “Dat zeg ik vooral omdat ik voel dat het erin zit. Aan de andere kant: ik weet uit ervaring dat de maanden voor het WK niet meetellen. Daar knallen volstaat.”

Wat zal er in Birmingham nodig zijn om ver te geraken? “Met een chrono onder de 8.05 denk ik dat je in de halve finales staat. Duik je onder de 8 seconden, dan sta je volgens mij in de finale. Maar dit jaar is er wel al hard gelopen, dus misschien is er nog iets meer nodig. Ik concentreer mij alleszins alleen op mezelf. De concurrentie heb ik niet in de hand.”

Philip Milanov na winst in het kogelstoten: “Ben nog niet goed in vorm”

Discuswerper Philip Milanov stelde zaterdag op het BK indooratletiek in Gent zijn persoonlijk record bij naar 17m67, goed voor het goud. De Bruggeling was liever in de buurt van zijn outdoorrecord van 18m33 gekomen, maar bewaart zijn topvorm voor later.

“Ik hoopte op meer. Achttien meter was het doel, en in de opwarming lukte dat wel”, vertelde een licht ontgoochelde Milanov. “Ik kon niet voluit werpen omdat het technisch niet goed zat. Ik oefen maar één keer per week op kogelstoten omdat het niet mijn discipline is, en dan is het moeilijk om dat op punt te krijgen.”

Loopt op training wel alles op wieltjes voor Milanov? “Niet echt. De examens in januari hebben mij toch serieus afgeremd. Drie weken op een stoel zitten is niet goed voor mij. Mijn heupen blokkeren dan. Bovendien ben je dan niet geconcentreerd op de trainingen.”

Later in vorm zijn is dit jaar expliciet de bedoeling van de discuswerper. “De eerste Diamond League is dit jaar pas op 31 mei, dan wil ik al beter zijn. Nu is het nog te vroeg om in vorm te zijn. Vorig jaar waren mijn Diamond Leagues heel goed, maar het WK niet. Dit jaar telt vooral het EK in Berlijn in augustus. Ik zie nu al topprestaties presteren op de ranglijsten, maar ik begrijp die atleten niet. Vroeger deed ik dat ook zo vroeg op het seizoen, maar wat heeft dat voor zin? In augustus moet het gebeuren.”

Meer over Eline Berings

Aangeboden door onze partners