Neeroeterse Kim Meylemans bedreigd door Russinnen: “Homoseksualiteit is zoals kanker”

Print
Neeroeterse Kim Meylemans bedreigd door Russinnen: “Homoseksualiteit is zoals kanker”

Foto: BELGA

Onze landgenote Kim Meylemans is bedreigd door Russinnen. Dat zegt ze aan de vooravond van de olympische skeletonwedstrijd, die morgen begint zonder Russische atleten.

Het grote probleem is volgens Meylemans dat ze in de zomer niet worden gecontroleerd. “Als de controleur naar Rusland komt, weet Rusland dat weken vooraf, want hij moet een visum hebben. De dag dat hij aankomt, zijn de atleten weg. Maar de Russinnen denken dat er één groot complot tegen hen is vanuit West-Europa. Akelig hoe ze gebrainwasht worden.”

Meylemans, die er geen geheim van maakt dat ze holebi is, leeft op gespannen voet met haar Russische concurrentes sinds ze enkele jaren geleden het WK in Sochi boycotte. “Wij moesten allemaal in hetzelfde hotel, zitten behalve de Russen. Wie zegt dat bijvoorbeeld ons eten niet werd besmet? We wisten niet zeker dat we er veilig waren.” Uiteindelijk werd dat WK verplaatst naar Duitsland.

Bedreigingen

De skeletonatlete zegt dat ze daarna bedreigd werd, onder meer met behoorlijk intimiderende berichten. “Ik kreeg bedreigingen. Het is goed dat je niet naar Sochi komt, want homoseksualiteit is zoals kanker en je bent ziek. Dan weet je wat voor grote fan ik van dat land ben. Als er volgend jaar een Wereldbeker is, ga ik niet.”

Geen enkele Russin neemt vanaf morgen deel aan de olympische skeletonwedstrijd. Elena Nikitina, absolute wereldtopper, was sowieso geschorst voor het leven voor de Olympische Spelen wegens dopinggebruik. “Ze probeerde nog voor het TAS haar gelijk te krijgen. Als zij had mogen starten, was dat totaal onverdiend. Zij start sneller dan vijftig procent van de mannen, zij loopt dus sneller dan de helft van de mannen. Absurd.”