Studenten en docenten PXL tijdlang vast in hotel in Ethiopië: “Staking op Afrikaanse wijze”

Een twintigtal studenten en docenten van Hogeschool PXL hebben enkele dagen vastgezeten in hun hotel in de Ethiopische stad Jimma. Ze zijn daar sinds zondag in het kader van een internationaal project waarvoor ze samenwerken met de plaatselijke universiteit. Door onlusten in de straten, waren ze echter genoodzaakt om binnen te blijven. Intussen is de rust teruggekeerd. “Morgen (donderdag, nvdr.) gaan we naar de universiteit en kunnen we eindelijk doen waarvoor we gekomen zijn”, vertelt studente journalistiek Birgit Tureluren vanuit Ethiopië.

Studenten en docenten PXL tijdlang vast in hotel in Ethiopië: “Staking op Afrikaanse wijze”

De protesten in Ethiopië zijn al een paar jaar aan de gang. Bij demonstraties in 2015 en 2016 werden duizenden mensen opgepakt omdat ze kritiek hadden op het regime. Intussen zijn de meeste gevangenen opnieuw vrijgelaten. Maar bij onlusten en protestbetogingen tegen het regime vielen wel al honderden doden.

De jongste tijd was het wat rustiger, maar zondag braken er opnieuw protesten uit. “Betogers blokkeerden grote knooppunten, er werd met stenen gegooid en er werden autobanden in brand gestoken”, aldus Tureluren. “Veiligheidshalve zijn we enkele dagen in ons hotel gebleven. Daar hebben we verder gewerkt aan ons project.”

Intussen is de rust in Jimma teruggekeerd. “De wegblokkades zijn opgeheven en de mensen komen terug op straat. Het gewone leven is hervat. We zijn woensdag nog een dagje in ons hotel gebleven, maar donderdag gaan we eindelijk naar de universiteit”, zegt Tureluren nog. “Bang zijn we niet geweest. Het leek allemaal heel fel, maar als we gingen kijken bleek alles heel goed mee te vallen. Je kan het eigenlijk vergelijken met een staking, maar dan op Afrikaanse wijze.”

De studenten en docenten blijven nog tot volgende week zondag in Ethiopië. Dan keren ze terug naar België.