Samana Maaseik terug naar de tijd van toen

Print
Maaseik - Op dinsdag 6 februari ’18 kwamen we met een groot aantal leden van Samana Maaseik samen om te praten over “de tijd van toen.” We werden verwelkomd met een glaasje om op het nieuwe jaar te klinken. Daarna gingen we in groepjes van 8 à 10 personen rond een tafel zitten.

Iedere tafel had een eigen thema : kindertijd, schooltijd, kleine en grote momenten, in en om het huis.
De gespreksleiders hoefden niet veel vragen te stellen want spontaan begon wel iemand te vertellen over de waterput bij z'n thuis, de eerste schooldag, het handwerk dat er lag, het schoonschriftboekje waarin je met een inkt pen moest schrijven….
De ouderwetse draaimolen voor de koffie had ook succes. Menige anekdotes over moeders, die de koffie zo nog maalden of grootmoeders ,die koffie van cichorei zetten, werden verteld.
Er werd ook veel gelachen over de verhalen. Zo bracht eentje haar eerste schooldag door op de kast. De juffrouw had haar op de kast gezet om beter naar de poppenkast te kunnen kijken, maar was haar vergeten en dus is ze daarop blijven zitten tot het speeltijd was. Iemand anders had zich in het kolenkot verstopt tijdens het verstoppertje spelen en kwam er heel zwart uit. De meester trok hem aan zijn oor en gaf hem ook nog straf want dat was verboden terrein.
Ook werd er veel verteld over het feit dat jongens en meisjes heel vaak gescheiden werden zowel in de scholen maar ook thuis of in de kerk.
Sommigen moesten al ’s morgens vroeg op de klompen naar de mis en de catechismus gaan . Daarna rechtstreeks naar school waar ze hun boterhammetjes mochten opeten.
Eentje vergeet nooit dat ze de eerste keer doornat aan school aankwam. Ze moest de klompjes uitdoen en de zuster nam kolen uit de kachel en schepte die in de klompjes. Zij had schrik dat de klompjes zouden opbranden en stond naast de zuster te wenen totdat ze haar warme klompjes terug kreeg.
De taken in huis werden ook verdeeld. Zo moesten de meisjes moeder helpen bij de was, het koken , kleren verstellen en de jongens moesten mee het veld op.
De tijd van Toen vloog dus ook deze middag voorbij . Zelfs tijdens de koffie met taart werden nog verder herinneringen opgehaald.
Het was dus een geslaagde praatnamiddag !

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio