Sportvliegtuigje stort neer in Hasselt: twee inzittenden komen om het leven

Print

Foto: Boumediene Belbachir

Hasselt -

In de omgeving van de Bruynebosstraat in Stokrooie (Hasselt) is maandagmiddag rond 13.20 uur een sportvliegtuigje gecrasht. De twee inzittenden kwamen om het leven. Het gaat om een man uit Namen (69) en een man uit Moeskroen (61). Het toestel was opgestegen in het West-Vlaamse Wevelgem en was voor onderhoud op weg naar het vliegveld van Zwartberg. Volgens de eerste berichten vloog de piloot in de hoogspanningskabels.

BEKIJK OOK. De laatste vlucht van het neergestorte vliegtuig

Een gespecialiseerd team komt in de loop van de namiddag / avond ter plaatse om het wrak te onderzoeken en op te ruimen.

Harde slag

Enkele buurtbewoners waren getuige van de fatale crash. “Ik was op weg naar huis en reed in de Bruynebosstraat. Ik had geen vliegtuig gezien, maar hoorde plots een geweldige slag”, zegt Louis uit Stokrooie. “Toen zag ik het vliegtuigje zo’n 10 meter voor mij, met de neus in de grond. Ik ben meteen achteruit gereden, want zo’n vliegtuig kan ontploffen. Nadat ik mijn wagen geparkeerd had, ben ik terug gaan kijken. Toen zag ik een persoon voorovergebogen liggen. Hij was overleden.”

Ook Carlo Bogaerts, die in de buurt woont, hoorde het ongeval gebeuren: “Ik zat thuis en zag een vliegtuig heel laag voorbij komen. Dan hoorde ik een harde slag en ben naar buiten gelopen. Er stonden nog al wat mensen uit de buurt. Je kon de kerosine sterk ruiken dus we zijn weggebleven en hebben de hulpdiensten verwittigd. Dit doet wel heel raar.”

Video: Tom Palmaers

Marcel Vloemans uit de Bredestraat woont wellicht nog het dichtst bij de plek waar het vliegtuigje neerstortte. “Ik heb niets gezien, maar wel alles gehoord”, zegt hij. “Ik was in de garage en ben heel hard geschrokken van de slag. Eerst schurend metaal en dan een harde knal. Eerst dacht ik nog dat het een luchtballon was, tot ik achteraan in de tuin doorheen de bomen 50 meter verder het wrak rechtop zag staan. Hij heeft ook nog onze boomtoppen geraakt. Kijk maar naar al die takken hier.”

Marleen Luwel uit de Kuilbergstraat in Bolderberg was net de brievenbus aan het lichten. “Ik zag een vliegtuigje veel te laag aangevlogen komen uit de richting van Bolderberg. Hij kwam naar ons gevlogen. Ik was niet op mijn gemak. ‘Daar scheelt iets mee’, zei ik tegen de buurvrouw. ‘Achteruit, seffens neemt die nog een dak mee.’ Maar hij bleef op dezelfde hoogte, zo’n 10 meter boven de huizen. Al vloog hij wel scheef. Hij was precies zijn evenwicht kwijt. Twee huizen verder nam hij zijn bocht naar rechts. En toen, iets later, hoorden we die slag.”

Onderhoud

Sportvliegtuigje stort neer in Hasselt: twee inzittenden komen om het leven
Foto: HBvL

Het vliegtuigje, een Beechcraft F33A, was maandagmiddag opgestegen in Wevelgem (West-Vlaanderen) en was voor onderhoud onderweg naar het vliegveld van Zwartberg (Genk). Daar liggen verschillende bedrijfjes die onderhoud doen van sportvliegtuigen. Het gecrashte exemplaar had vandaag een afspraak bij ASP Avionics. Er zou communicatieapparatuur vervangen worden. Dat bevestigt Ed Vandevoorde, manager van het luchtvaartbedrijf. “Oorspronkelijk ging het vliegtuigje in het weekend komen, maar vermoedelijk door de weersomstandigheden werd de vlucht naar vandaag/maandag uitgesteld”, laat hij nog weten.

Video: TP

Drie jaar geleden, op 30 januari 2015, gebeurde een gelijkaardig ongeval. Toen crashte een vliegtuigje in het Zwitserse Bernex, vlakbij Genève. Ook dat toestel was op weg naar Zwartberg voor onderhoud. De 59-jarige piloot, de enige inzittende, kwam om het leven. Het toestel zou gekampt hebben met motorproblemen. Een getuige, die vond dat het overvliegende toestel veel lawaai produceerde, kon de fatale crash met zijn smartphone filmen.

Bekijk hier de beelden van de crash in Zwitserland in 2015:

Video: Archief


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio