Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

maandag 12 februari 2018 - Genk
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook gplus nextprevshare twitter video

Erik Gerits: “Mijn politiek engagement werd in de onderhandelingen opgenomen.”  JEFFREY GAENS

Coalitiepartner sp.a niet blij met KRC-directeur op CD&V-lijst

Mag voetbal én politiek in Genk?

GENK Erik Gerits heeft dan wel zijn zitje als gedeputeerde opgegeven om als algemeen directeur van Racing Genk aan de slag te gaan, de politiek zegt hij geen vaarwel. “Ik blijf gemeenteraadslid en zal mij ook tijdens de komende verkiezingen voor de gemeenteraad kandidaat stellen”, zegt Gerits. De Genkse eerste schepen Angelo Bruno (sp.a) vindt dat de ceo van de club niet aan politiek mag doen.

Chris NELIS

“Als ik verkozen ben ga ik wel in de gemeenteraad zetelen, maar ik zal geen uitvoerend mandaat aanvaarden”, belooft Gerits. En dat zit huidig eerste schepen Angelo Bruno (Pro Genk) dwars. “Patrick Janssens moest voor zijn aanstelling als ceo van Racing Genk een document ondertekenen dat hij in die functie niet aan politiek zou doen”, zegt Bruno. 

“Het lijkt me dan ook niet meer dan logisch dat het bestuur van Racing Genk consequent is en die lijn doortrekt naar de nieuwe ceo. Ik heb helemaal niets tegen Erik als algemeen directeur en heb hem persoonlijk graag. Maar politiek en het besturen van een voetbalclub gaan niet samen.”

In een reactie zegt Gerits dat de situatie geenszins vergelijkbaar is met die toen Janssens werd aangesteld. “Patrick Janssens had de politiek (Janssens was als sp.a-politicus burgemeester van Antwerpen nvdr) al verlaten toen hij bij Racing Genk begon”, zegt Gerits. “Ik zat er middenin toen ze mij kwamen vragen. Ik heb als gedeputeerde een belangrijke functie opgegeven om als directeur van Racing Genk aan de slag te gaan. Mijn politiek engagement werd dan ook in de onderhandelingen voor mijn aanstelling opgenomen.”

Als Patrick Janssens niet aan politiek mocht doen dan moet Racing Genk die lijn ook doortrekken Angelo Bruno (Pro Genk)
eerste schepen Genk

De club zelf wil niet reageren. “Over details in een overeenkomst communiceren wij nooit”, zegt Willem Bogaerts, woordvoerder van Racing Genk.

Opvolging

Het blijft intussen gissen wie Gerits in mei zal opvolgen als gedeputeerde. Zijn opvolger in de provincieraad is Benny Spreeuwers. Voor de opvolging als gedeputeerde komen nog 16 provincieraadsleden van CD&V in aanmerking. “Er zullen hierover nog heel wat gesprekken volgen”, zegt Steven Matheï, voorzitter van CD&V-Limburg. In ieder geval zal de nieuwe deputé maar een half jaar tijd hebben om zich te profileren voor de komende provincieraadsverkiezingen in oktober.