Twintiger uit Tongeren veroordeeld tot 18 maanden met uitstel voor wietplantage

Print
Twintiger uit Tongeren veroordeeld tot 18 maanden met uitstel voor wietplantage

Foto: BELGA

Hasselt / Tongeren -

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft vrijdag een 22-jarige man uit Tongeren voor een wietplantage in Velm (Sint-Truiden) veroordeeld tot 18 maanden cel met uitstel en een boete van zesduizend euro met volledig uitstel. Tussen begin juni en begin oktober 2016 had hij een wietplantage in zijn huurwoning staan. De elektriciteit voor de plantage werd illegaal afgetapt. De cannabisplantage kwam aan het licht door een waterlek.

De ramen van het huis bleken dichtgeplakt. De eigenares van de huurwoning mocht het pand ook niet betreden. Begin oktober 2016 deed de politie een huiszoeking. Er stonden 596 cannabisplanten. De man was gecontacteerd geweest door een Surinaamse man uit Eindhoven met de vraag een huis te huren voor de installatie van een cannabisplantage.

De opdrachtgever betaalde ook de kosten voor de aankoop van een Peugeot Partner, waarmee beklaagde voedingsstoffen ging halen. Uiteindelijk stond hij in voor het onderhoud van de plantage. Bij de inval had hij zijn gsm in het toilet doorgespoeld om de contactgegevens van de opdrachtgever te laten verdwijnen.

De jongeman had nog een gunstig strafverleden, zodat hij in aanmerking kwam voor een uitstel met probatievoorwaarden. Hij moet zijn werk behouden en in begeleiding gaan om de schadevergoeding te kunnen betalen en een oplossing zoeken voor zijn financiële problemen. De Peugeot Partner is verbeurd verklaard. De gerechtskosten bedragen zowat 3.900 euro. Aan netbeheerder Infrax moet hij voor de gestolen elektriciteit bijna 3.970 euro betalen.

(belga)