Neos Borgloon maakt kennis met het slachtofferidentificatieteam

Print
Neos Borgloon maakt kennis met het slachtofferidentificatieteam

Foto: Johnie Vanhees

Borgloon - Neos Borgloon nodigde Johan De Winne, schrijver van het boek 'Als doden een gezicht krijgen', uit voor een lezing in taverne De Nieuwe Graaf.

Johan De Winne is gepensioneerd diensthoofd van het identificatieteam van de federale politie. Hij werkte aan de identificatie van de slachtoffers die omkwamen in de Herald of Free Enterprise, de ferry die kapseisde voor de haven van Zeebrugge. Hij raakte bij het grote publiek pas echt bekend door de zoekacties naar de slachtoffers van Marc Dutroux. Hij was ook in Kosovo om samen met zijn DVI-team slachtoffers van etnische zuiveringen te identificeren en werd als forensisch expert aan het werk gezet in Macedonië. Daarnaast verleende hij bijstand aan vele andere identificaties en het zoeken naar begraven of verborgen slachtoffers in criminele dossiers.

Slachtoffers kunnen op verschillende manieren geïdentificeerd worden aan de hand van zaken die op het lichaam gevonden worden. Door de tanden, door DNA-analyse of door het nagaan van hun medische verleden, namelijk welke operaties een slachtoffer tijdens zijn of haar leven onderging. De Winne en zijn team werkten onder het motto 'werken met doden, voor levenden'. Ze willen slachtoffers vinden om de nabestaanden zekerheid te geven over wat er met hun dierbaren gebeurd is, zodat zij verder kunnen met hun leven.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio