Nederlandse ontroert iedereen: “Bericht gekregen dat mijn vader na zijn dood al zes mensenlevens heeft gered”

Print
Nederlandse ontroert iedereen: “Bericht gekregen dat mijn vader na zijn dood al zes mensenlevens heeft gered”

Foto: DWDD

De Nederlandse bekendheid Britt Dekker heeft enorme indruk gemaakt in het tv-programma ‘De Wereld Draait Door’. Daarin vertelde ze hoe haar vader sinds zijn dood al zes mensenlevens heeft gered omdat hij zich net voor zijn dood als donor had laten registreren. “Het is een heel heftig proces.”

November vorig jaar viel Dekker haar vader op zijn hoofd in de bakkerij. De man was niet meer te redden. “Ik heb het nog altijd moeilijk om erover te praten en word er heel verdrietig van. In het ziekenhuis kwamen we er achter dat hij een donorpasje in zijn portemonnee had. Het was nog heel nieuw. Hij had het nog maar net gekregen. De registratie duurt echter drie maanden, waardoor de artsen nog niet konden zien of papa zijn gehele lichaam wou doneren of enkel een paar organen. Daar moesten we als familie vervolgens zelf over beslissen”, steekt Dekker van wal.

“Het is een heel heftig proces. Langs de ene kant krijg je te horen dat je vader opgegeven is, en meteen nadien dat ze zijn organen willen doneren. Je bent enorm verdrietig, maar beseft op dat moment ook dat er ergens anders in Nederland families door jouw beslissing opgebeld worden: ‘kom naar het ziekenhuis we hebben een nier voor je gevonden’. Je beseft dat je mensenlevens kan redden.”

Na de dood van Dekkers vader kreeg de familie al zes keer een brief met de mededeling dat één van zijn organen naar een patiënt was gegaan. “Iemand van 25 heeft de linkernier van mijn vader, zo bijzonder”, gaat Dekker verder. “Het enige spijtige vind ik dat je niet weet wie die persoon is, want uiteindelijk is er toch een deel van je vader dat in iemand anders verder leeft.”

Dekker haar getuigenis maakte heel wat gevoelens los. Nederland bejubelde de vrouw haar kracht om zo openlijk te praten over de kwestie. Op sociale media regende het lovende reacties. Dekker haar getuigenis komt er net voor de stemming van de Eerste Kamer over de nieuwe donorwet. Die zou bepalen dat iedereen automatisch donor is, tenzij ze anders aangeven.

Video: De Wereld Draait Door