Nederland weigert gevangene uit te leveren aan ons land

Print
Nederland weigert gevangene uit te leveren aan ons land

Foto: © Yorick Jansens

De overlevering van een Nederlandse gevangene aan ons land lijkt er niet te komen. Nederland weigert omdat de toestand van onze gevangenissen te slecht is, meldt VTM Nieuws.

De 24-jarige Steven V.G. werd eind 2017 opgepakt in Amsterdam. Hij zou betrokken zijn bij de dodelijke steekpartij op Mikey Peeters (19), die het op vrijdag 30 mei 2014 rond 5 uur in het centrum van Brugge aan de stok kreeg met twee andere jonge mannen. In een daaropvolgende schermutseling werd het slachtoffer door zes messteken getroffen, waar hij aan overleed.

Eén dag later gaf Steven V.G. zich aan bij de politie. Zijn kompaan Suleyman B. zou de fatale steken toegebracht hebben, maar de jongeman van Tsjetsjeense origine is nog steeds voortvluchtig. Steven V.G. lapte zijn elektronisch toezicht aan zijn laars, zo werd hij eind augustus betrapt op een terras in Leuven, telkens werd hij weer aangehouden na een schending van zijn voorwaarden. Op 18 december werd hij in Amsterdam ingerekend.

Ons land had Nederland toen al gevraagd om een overlevering, maar dat lijkt niet evident te worden. Nederland weigert hem uit te leveren omdat de toestand in onze gevangenissen volgens hen te slecht is. De Nederlandse magistraat had in de pers zien verschijnen dat 125 gedetineerden op de grond moeten slapen.

Hij schreef daarop een brief aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Pas als die hem garanties kan geven over de kwaliteit van de gevangenissen, wordt V.G. uitgeleverd.