Jessa Ziekenhuis Hasselt en ZOL Genk werken samen bij acute beroertes

Print
Jessa Ziekenhuis Hasselt en ZOL Genk werken samen bij acute beroertes

Foto: Serge Minten

Hasselt / Genk -

Een team van vijf experten in de ziekenhuizen van Genk (ZOL) en Hasselt (Jessa) zal voortaan instaan voor de hooggespecialiseerde zorg van patiënten met acute beroertes. Dat melden beide ziekenhuizen donderdag.

Patiënten met een acute beroerte - oftewel een herseninfarct veroorzaakt door een bloedklonter in de hersenen - moeten zo snel mogelijk een interventionele radiologische behandeling ondergaan. De nodige hooggespecialiseerde expertise wordt voortaan voorzien door een team in beide Limburgse ziekenhuizen.

In geval van een acute beroerte kan de patiënt dus, afhankelijk van zijn woonplaats, zowel in het ZOL als in het Jessa Ziekenhuis terecht. Daardoor wordt niet langer kostbare tijd verloren met het transporteren van de patiënt. “Dit type van samenwerking is redelijk uniek in België. Het is vooral een grote meerwaarde voor de kwaliteit van de zorg en de veiligheid van de patiënt, omdat we met een team van specialisten samen aan de tafel staan”, zegt dr. Thierry Boulanger (ZOL), interventioneel radioloog.

Ook de wachtdienst wordt door de ziekenhuizen samen georganiseerd. “Er is 24/7 een expert van wacht, zowel in Hasselt als in Genk. Bij een acute beroerte is er dus steeds een ervaren neuro-interventieradioloog beschikbaar voor een ingreep, indien dat nodig zou zijn”, aldus dr. Geert Souverijns (Jessa).

Naast ingrepen bij acute beroertes kunnen ook andere interventies bij aandoeningen van organen uitgevoerd en verder ontwikkeld worden, zoals ingrepen bij levertumoren, galwegaandoeningen en slokdarmspataders. Enkel de behandeling van aneurysmata, of bloedvatuitstulpingen, en andere bloedvataandoeningen in de hersenen is gecentraliseerd in het ZOL.

(belga)

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio