Fit & Gezond

Steeds meer bewijs dat je eten impact heeft op kanker: deze stof kan sleutel zijn in strijd tegen ziekte

Print
Steeds meer bewijs dat je eten impact heeft op kanker: deze stof kan sleutel zijn in strijd tegen ziekte

Foto: Shutterstock

Er is steeds meer bewijs dat kanker bepaalde ‘culinaire voorkeuren’ heeft om zich te verspreiden en te groeien. Uit nieuw onderzoek blijkt dat tumoren amper toenemen bij een gebrek aan het aminozuur asparagine in je eten.

Wetenschappers van het Cancer Research Institute in het Engelse Cambridge vonden nieuw bewijs dat hetgeen je eet impact heeft op kanker. Ze deden onderzoek op muizen met een agressieve vorm van borstkanker. Normaal gezien zouden de proefdieren binnen enkele weken sterven, doordat de kanker zich zou verspreiden door hun lichamen.

De beestjes kregen echter voedsel waar zeer weinig asparagine in zat of medicatie om het aminozuur tegen te houden. De onderzoekers ontdekten vervolgens dat de tumoren veel moeite hadden om te groeien en zich te verspreiden.

“Het was een zeer grote verandering, de kankercellen waren zeer moeilijk te vinden”, aldus professor Greg Hannon. Onderzoekers van de universiteit van Glasgow concludeerden vorig jaar dat de groei van long- en darmkanker werd afgeremd door voedsel te eten zonder serine en glycine, eveneens aminozuren. “We zien steeds meer bewijs dat bepaalde kankers verslaafd zijn aan specifieke onderdelen van ons dieet”, verklaart Hannon.

“In de toekomst hopen we de uitkomst van therapie te verbeteren door het eetgedrag van een patiënt aan te passen of medicijnen te gebruiken die de manier waarop kankercellen deze voedingsstoffen bereiken, wijzigen”, klinkt het nog.

Asparagine

Aminozuren zijn bouwblokken van proteïne. Asparagine dankt zijn naam aan de groente asperge, maar zit in veel meer voedsel, zoals pluimvee en zeevruchten.

Niet te missen