Fit & Gezond

“Drie minuten in een droger van een openbaar toilet en dit zit er op je handen”

Print
“Drie minuten in een droger van een openbaar toilet en dit zit er op je handen”

Foto: Facebook

Een Facebook-post van een petrischaaltje vol schimmel die al meer dan een half miljoen keer gedeeld werd, doet mensen overal ter wereld twijfelen aan hoe hygiënisch de drogers zijn die je in openbare toiletten vaak vindt.

“Dit hier is wat er groeide in een petrischaaltje na nauwelijks enkele dagen”, zo schrijft Nichole Ward op Facebook bij de foto van het schaaltje. “Ik heb het open schaaltje drie minuten lang in een handendroger van een openbaar toilet gestopt. Ja, maar drie minuten. Droog je handen nooit meer in zo’n ding.”

“Dit zijn de verschillende vormen van mogelijk ziekmakende schimmels en bacteriën die je rond je handen wervelt, en je denkt dat je wegloopt met propere handen. Graag gedaan.” Ze besluit haar bericht nog met de mededeling dat het enkel voor ‘bewustwording’ moet zorgen en dat ze er niemand angst mee wil aanjagen.

Volgens Ward incubeerde ze de bacteriën 48 uur lang voor ze de foto nam, in welke omstandigheden dat gebeurde en of de vrouw zelfs wel een wetenschappelijke achtergrond heeft, is niet bekend. Nog volgens Ward was de bewuste droger er eentje van Dyson.

“We zijn erg verrast om dit resultaat te zien”, klinkt het bij Dyson, “en het is onduidelijk welke methodologie gebruikt werd. Alle Dyson Airblade handendrogers hebben HEPA-filters die partikels zo klein als bacteriën uit de lucht halen voor die de machine verlaat. Academisch onderzoek heeft bewezen dat ze hygiënisch zijn en ze worden vertrouwd door ziekenhuizen, voedingsproducenten en ondernemingen over de hele wereld.”

Ook aan onze redactie liet Dyson weten verbaasd te zijn over de post van de vrouw. “Research van de Universiteit van Bradford (UK), peer reviewed en gepubliceerd in het Journal of Applied Microbiology, heeft aangetoond dat het gebruik van de Dyson AirbladeTM handdroger het aantal bacteriën op gewassen handen met 40% vermindert.”

“Het beeld van de gekweekte bacteriën op het petrischaaltje lijken choquerend maar vertellen ons in werkelijkheid weinig aangezien niet duidelijk is waar deze bacteriën vandaan komen, hoe ze geoogst zijn en welke ze zijn.”

Ondertussen werd het bericht wel al meer dan 500.000 keer gedeeld en uit de reacties blijkt dat heel wat mensen die het zagen, toch liever weer overschakelen op papier om hun handen mee te drogen.

Niet te missen