HERLEES. Mary wil Abdeslam vrijuit laten gaan, andere verdachte wil ook niet meer komen

Print
Op de Brusselse correctionele rechtbank is de tweede zittingsdag over de schietpartij in de Driesstraat afgelopen. Sven Mary, de advocaat van Salah Abdeslam, meent dat de strafvordering in het proces onontvankelijk is. Bij de aanstelling van een onderzoeksrechter is een inbreuk gepleegd op de taalwetgeving, waardoor het hele onderzoek nietig is en Salah Abdeslam moet vrijuit gaan, klonk het.

Het federaal parket vorderde voor de twee verdachten, Salah Abdeslam en Sofien Ayari, 20 jaar cel voor moordpoging op politieagenten in een terroristische context en verboden wapenbezit in een terroristische context. De verdediging van beide verdachten vroeg de vrijspraak voor de moordpoging en erkende enkel het verboden wapenbezit. Ook de terreurcontext werd betwist. De verdediging van Salah Abdeslam wierp ook een procedure-argument op, waardoor hij een straf zou ontlopen.

Het proces wordt voortgezet op 29 maart, maar dan zal er enkel gepleit worden over de burgerlijke partijstelling van V-Europe, de slachtoffervereniging van de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016. Sofien Ayari heeft al laten weten dat hij dan niet aanwezig zal zijn.

Herlees hier onze live verslaggeving.

Lees meer over de aanslagen in Parijs