Laserscans vanuit de lucht tonen loopgraven WO I in Maasmechelen

Print
Laserscans vanuit de lucht tonen loopgraven WO I in Maasmechelen

Foto: UGent

Maasmechelen -

LiDAR, laserscans vanuit de lucht, zijn niet alleen handig voor de overheid om overstromingsplaatsen te lokaliseren, ze zorgen er ook voor dat archeologen met de verworven data aan de slag kunnen om ondergrondse geschiedkundige geheimen te vinden. Met een LiDAR-scan kon de UGent nu loopgraven en bunkers in kaart brengen in onder meer Maasmechelen.

Het systeem van de LiDAR-scan wordt wereldwijd gebruikt om minieme hoogteverschillen op het oppervlak te kunnen zien. De scans gebruiken een techniek met lichtstralen waardoor er hoogteverschillen in de bodem worden gemeten en in kaart worden gebracht. Ze kijken ook door het bos, vaak niet-ontgonnen gebied waardoor er veel geschiedkundige schatten verborgen blijven.

Zo kunnen kraters uit de ‘Grote Oorlog’ ontdekt worden, maar ook gebieden waar veel beschietingen plaatsvonden, loopgraven en bunkers. De kronkellijnen tonen loopgraven aan. Het LiDAR-beeld toont minieme hoogteverschillen in grijswaarden: donkere structuren zijn kuilen, grachten en putten, terwijl de witte stukken vlak zijn. Door met de pijltjes links of rechts te trekken zie je het verschil tussen een luchtfoto en de verborgen schatten van de LiDAR-beeld.

Op een LiDAR-scan van Maasmechelen werden bunkers en loopgraven duidelijk zichtbaar, zodat ze ook in detail bestudeerd kunnen worden.

Bekijk het LiDAR-beeld van Maasmchelen hier:

“Een deel van de Mechelse heide werd door het Duitse leger omgevormd tot oefenterrein tijdens WOI”, vertelt onroerend erfgoed op hun website. Het terrein diende als oefenplaats voor Duitse rekruten. “De minenwerferschule (artillerie) van het Vierde Leger, waarvan het hoofdkwartier al in As zat, leidde er sinds het voorjaar van 1916 zijn manschappen er op”, gaat ontroerend erfgoed verder. Op het terrein werden gevechten gesimuleerd om de soldaten in opleiding klaar te stomen voor de grote oorlog. In totaal gaat het om ruim 4 kilometer aan loopgraven in een eerste en tweede linie, verbindingsloopgraven en bunkers. “Het loopgravensysteem omvat in totaal negen bunkers van verschillende types. Een tiende bunker bevindt zich ten noorden van de Steenweg naar As, waar in 1914-18 een barakkenkamp voor de eenheden lag. Van het kampement zijn alleen die ene bunker en sporen van loopgraven overgebleven. De andere bunkers ten zuiden van de steenweg zijn rechtstreeks aan het loopgravensysteem verbonden. De bunkers zijn van gewapend beton, gegoten tegen een houten bekisting”, aldus onroerend erfgoed.

Wilt u alles weten over de bevindingen in Maasmechelen? Lees ze hier.

Meer info over het LiDAR-onderzoek, vindt u hier.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio