Belgische skiester Marjolein Decroix mag dan toch naar Winterspelen: “Laatste weken was een emotionele rollercoaster”

Print
Belgische skiester Marjolein Decroix mag dan toch naar Winterspelen: “Laatste weken was een emotionele rollercoaster”

De Belgische skiester Marjolein Decroix mag dan toch deelnemen aan de Winterspelen. Dat besliste het BOIC op woensdag, twee dagen voor de start in Zuid-Korea. Eerder trok Decroix nog naar de rechtbank om haar plaats te veroveren in de selectie, maar toen ving ze bot. Decroix neemt volgende week woensdag in Zuid-Korea deel aan de Slalom.

“Ik kreeg het nieuws pas anderhalf uur voordat het officieel werd, maar eerst wilde ik het niet geloven. Ik durfde er niet in te geloven, want ik wilde niet instorten als het fout zou blijken”, aldus Marjolein Decroix in een eerste reactie aan onze redactie. “De laatste weken waren echt een emotionele rollercoaster voor mij en mijn team, gelukkig gaat die op dit moment omhoog.”

Decroix is op dit moment in het Franse Metabief, waar ze donderdag én vrijdag nog een wedstrijd skiet. Vrijdagmiddag vliegt ze vanuit Parijs naar Pyeongchang, tijd om eerst nog naar België terug te keren is er niet. “De situatie is natuurlijk verre van ideaal, maar ik ben zeker dat ik de knop ga kunnen omdraaien. Het enige dat nu telt, is dat ik mag gaan met de juiste mensen om me heen. Het heeft geen nut meer om negatief terug te kijken op de voorbije weken. Toen kon ik een paar dagen niet slapen van het nieuws, maar nu kijk ik enkel positief vooruit.”

De zus van Marjolein, Lieselot Decroix, is wielrenster en nam in 2008 deel aan de Olympische Spelen. “Het is redelijk uniek dat twee zussen kunnen deelnemen aan de Spelen”, lacht Marjolein. “Toen zijn we gaan kijken met de hele familie, nu zal dat helaas niet meer lukken. Als ik in Zuid-Korea raak dit weekend, is het al lang goed. Ik moet toch zelf proberen de klus te klaren.”

Eerder bot gevangen bij de rechtbank

Eerder had Decroix via de rechtbank al geprobeerd haar selectie te claimen, maar dat mislukte. Ze reageerde daarmee op de selectie van Sam Maes, die in haar plaats heropgevist werd. De skiester vond dat ze met haar veertigste plaats op het WK, vorig jaar in Sankt-Moritz, en rekening houdend met de blessure van Armand Marchand, haar plaats verdiende na de twee andere geselecteerden Kim Vanreusel en Kai Alaerts. Decroix ving echter bot bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel.

Het is niet de eerste keer dat een atleet op het allerlaatste moment toch een ticket voor de Spelen weet te bemachtigen. Voor de Zomerspelen van 2016 in Rio de Janeiro kreeg Ilse Heylen op het nippertje een ticket toegewezen. De judoka gaf echter forfait omdat ze zich niet voldoende voorbereid achtte.